BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/27

Kiinan tilastoviraston mukaan keskipalkka nousi kaupunkialueilla 10 % viime vuonna ja oli arviolta 5 170 juania (740 euroa) kuukaudessa. Nimellispalkkojen nousuvauhti kiihtyi hienoisesti, ja lähinnä inflaation hidastutumisen myötä reaalipalkkojen nousu kiihtyi lähes 9 prosenttiin. Palkkakehitys vaihteli aloittain merkittävästi. Palkkojen nousu oli nopeinta koulutuksessa (18 %) ja julkishallinnossa (17 %), kun taas kaivoksilla keskipalkat laskivat 4 %. Rahoituksessa ja IT-sektorilla on edelleen selvästi muita sektoreita korkeammat palkat. Maaseudun palkoista tiedetään, että niiden nousu oli viime vuonna hieman nopeampaa kuin kaupungeissa, mutta palkkataso on keskimäärin selvästi matalampi.

Nimellispalkkojen nousun kiihtyminen on nostanut esiin epäilyksiä palkkatilastojen luotettavuudesta, sillä kotitalouskyselyt osoittavat nimellispalkkatulojen nousuvauhdin hidastuneen 8 prosenttiin. Vaikka tilastojen kattavuuteen ja täsmällisyyteen liittyy ongelmia, on kuitenkin selvää, että palkkojen nousuvauhti jatkui vahvana viime vuonna. Kuluvana vuonna palkkojen nousun odotetaan jatkuvan suurin piirtein yhtä nopeana kuin viime vuonna.

Palkkojen nopeasta noususta kertoo myös vähimmäispalkkojen kehitys. Niitä on Kiinassa nostettu viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin 12 % vuodessa eli prosenttiyksikön nopeammin kuin kaupunkialueiden keskipalkkojen nousu. Vähimmäispalkat vaihtelevat paljon provinsseittain ja jonkin verran myös provinssien sisällä. Korkein vähimmäispalkka on Shanghaissa (2 190 juania kuukaudessa ja 21 juania tunnissa) ja matalin Guangxin provinssin tietyissä piirikuntatason kaupungeissa (1 000 juania kuukaudessa ja 9,5 juania tunnissa). Alueet päättävät vähimmäispalkoistaan itse, mutta sääntöjen mukaan palkkoja pitää tarkistaa vähintään kahden vuoden välein. Monet alueet kuitenkin nostavat vähimmäispalkkoja vuosittain.

Muihin maihin verrattuna palkkojen nousuvauhti on Kiinassa ollut hyvin nopeaa ja palkkataso on noussut vauhdilla. Esimerkiksi teollisuudessa palkkataso on jo korkeampi kuin monissa Kaakkois-Aasian maissa. Myös toimistotyöntekijöiden palkat ovat nousseet tuntuvasti. Konsulttifirma Willis Towers Watson arvioi keväällä, että valkokaulustyöntekijät tienaavat selvästi enemmän Kiinassa kuin Kaakkois-Aasian nousevissa talouksissa. Sen arvion mukaan aloittelevien valko-kaulustyöntekijöiden palkkataso on Kiinassa noin 30 % amerikkalaisesta tasosta ja ylimmän johdon palkat ovat jo lähellä amerikkalaiskollegoiden palkkaa.

 

Keskipalkka kaupunkialueilla sektoreittain vuonna 2015, euroa kuukaudessa
201627Ki.jpg
Lähde: CEIC ja Kiinan tilastovirasto


Näytä viikkokatsaus 2016/26 Näytä viikkokatsaus 2016/28