BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/27

EU-maat päättivät viime viikolla jatkaa Venäjää koskevien pakotteiden voimassaoloa 31.1.2017 asti. Nämä pakotteet otettiin käyttöön 1.8.2014 Ukrainan tilanteen vakautta horjuttavien Venäjän toimien johdosta. Ne rajoittavat tiettyjen venäläisyritysten ja -pankkien rahoituksen saatavuutta, kieltävät puolustustarvikkeiden kaupan sekä rajoittavat kaksikäyttötuotteiden ja öljyntuotantoon liittyvien tuotteiden ja palveluiden vientiä Venäjälle. EU on ilmoittanut pakotteiden poistamisen edellyttävän Minskin sopimuksen toimeenpanoa.

Venäjä puolestaan jatkoi 31.12.2017 asti vastapakotteina asettamiaan elintarvikkeiden tuontirajoituksia mm. EU-maille, Yhdysvalloille, Norjalle ja Ukrainalle. Lisäksi Venäjä on laajentanut Ukrainasta Kazakstaniin ja Kirgisiaan suuntautuville kauttakulkukuljetuksille asettamiaan rajoitteita. Ukraina jatkoi tällä viikolla omia Venäjään kohdistuvia pakotteitaan ensi vuoden loppuun asti ja ilmoitti suunnittelevansa vastatoimia myös kuljetusrajoitusten suhteen.   

Turkin osalta Venäjä poisti matkanjärjestäjiin kohdistuvat rajoitteet ja ilmoitti alkavansa tarkastella muiden Turkille asetettujen pakotteiden purkamista, kun presidentti Erdogan oli pahoitellut venäläiskoneen alas ampumista.


Näytä viikkokatsaus 2016/26 Näytä viikkokatsaus 2016/28