BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/27

Finanssiministeriön valmistelemassa ehdotuksessa verotuksen painopistettä siirrettäisiin tuotannosta ja viennistä öljy-yhtiöiden tuloihin. Tätä lähestymistapaa Venäjälle on suositeltu jo aiemmin, koska sen arvioidaan kannustavan enemmän tuotannon lisäämiseen kuin nykyisen veromallin. Finanssiministeriö arvioi uuden veromallin hieman keventävän öljy-yhtiöiden verotusta ja samalla vähentävän budjettituloja. Öljyverotuksen muutoksista on keskusteltu pitkin vuotta, mutta mahdollisia päätöksiä odotetaan aikaisintaan syksyllä.   

Edellinen remontti öljyverotukseen tehtiin vuoden 2014 lopulla. Silloin verotuksen painopistettä päätettiin siirtää asteittain viennistä tuotantoon. Korkean raakaöljyn vientiveron nähtiin tukevan liikaa kotimaisia ja valkovenäläisiä öljynjalostajia (vientiveroa ei makseta Euraasian talousliiton sisäisessä kaupassa), koska se alentaa kotimaisia hintoja. Lisäksi vientiverotusta päätettiin kohdistaa enemmän matalan jalostusasteen öljytuotteisiin niiden viennin vähentämiseksi.   

Venäjän raakaöljyn verotuksesta pääosa koostuu kai-vannais- ja vientiverosta. Kaivannaisvero koostuu kiinteästä tuotantotonneihin kohdistuvasta perusosasta sekä öljyn maailmanmarkkinahinnasta, ruplan dollarikurssista ja tuotantoon liittyvistä tekijöistä riippuvasta kertoimesta. Myös raakaöljyn vientiverossa on kiinteä perusosa ja öljyn maailmanmarkkinahinnasta riippuva osa. Öljytuotteiden vientiverot määräytyvät raakaöljyn vientiveron pohjalta ja ovat tänä vuonna 40-82 % raakaöljyn vientiverosta tuotteesta riippuen. Vuoden 2014 veromuutoksessa kaivannaisveroa päätettiin nostaa ja useimpia vientiveroja laskea asteittain. Raakaöljyn vientiveron tälle vuodelle suunnitellusta laskusta kuitenkin luovuttiin budjettitulojen tukemiseksi. 


Lisäksi öljy-yhtiöt maksavat yleisiä veroja, kuten voitto- ja valmisteveroa. Öljy-yhtiöiden voitoista jopa 90 % on arvioitu menevän veroihin. Öljyn hinnan voimakas lasku on kuitenkin supistanut öljy- ja kaasutulojen osuutta federaatiobudjetin tuloista. Tämän vuoden tammi-toukokuussa niiden osuus oli 36 %, kun se vielä vuonna 2014 oli yli puolet.   

Venäjän raakaöljyyn ja öljytuotteisiin kohdistuvia veroja

 
2014
2015
2016
2017
Kaivannaisveron perusosa, RUB/t
493
766
857
919
Raakaöljyn vientivero, % öljyn hinnan 25 USD/brl ylittävästä osasta (perusosa 4 USD/brl)
59
42
42
30
Eräiden öljytuotteiden vientiverot, % raakaöljyn verosta
 
 
 
 
Kevyet öljyt
65
48
40
30
Bensiini
90
78
61
30
Polttoöljyt
66
76
82
100

Lähteet: Finanssiministeriö, Rosneft


Näytä viikkokatsaus 2016/26 Näytä viikkokatsaus 2016/28