BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/26

​Presidentti Vladimir Putinin virallisella vierailulla Kiinaan 25.6. allekirjoitettiin tuttuun tapaan kymmeniä eri alojen sopimuksia ja korostettiin maiden välisen talousyhteistyön ja strategisen kumppanuuden tärkeyttä. Talousasioissa pääroolissa olivat jälleen energia-alan hankkeet ja Venäjän puolelta valtion öljy-yhtiö Rosneft, joka raakaöljyn toimitussopimuksen lisäksi teki aiesopimuksia kiinalaisyritysten mukaantulosta Venäjän Kaukoidän energiahankkeisiin. Rosneft teki mm. sopimuksen, jonka mukaan Kiinan kansallinen kemianyhtiö ChemChina tulee 40 prosentin osuudella mukaan sen maan Kaukoitään suunnittelemaan miljardeja dollareita maksavaan petrokemialliseen kompleksiin.

Valtiovierailujen yhteydessä tehtyjen eriasteisten taloussopimusten suuresta lukumäärästä ja arvosta huolimatta monet hankkeet ovat edenneet takkuillen tai jääneet toteutumatta. Öljyn hinnanlaskun seurauksena venäläisyritysten on aikaisempaa vaikeampaa rahoittaa välttämättömät investoinnit, mikä on helpottamassa kiinalaisyritysten mukaantuloa omistajina venäläishankkeisiin. Venäläiset ovat jo jonkin aikaa kaupanneet yhteensä viidenneksen osuutta Rosneftistä kiinalaisille ja intialaisille öljy-yhtiöille.

Neuvottelujen alla on vielä myös Moskovan ja Kazanin välinen 770 kilometrin luotijunayhteys, jonka rakentamisessa ja rahoituksessa Kiinalla on määrä olla keskeinen rooli. Kiinalle olisi tärkeää saada ensimmäinen onnistunut luotijunaprojekti ulkomailla sen jälkeen kun sen suunnitelmat Mexicossa, Yhdysvalloissa ja Indonesiassa ovat kariutuneet.


Näytä viikkokatsaus 2016/25 Näytä viikkokatsaus 2016/27