BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/26

​Iso-Britannian EU-jäsenyysäänestystuloksen selvittyä viime viikon perjantaina (24.6.), vaikutukset Kiinassa ovat näkyneet lähinnä valuuttamarkkinoilla. Maailman muista suurista pörsseistä poiketen, osakemarkkinoiden reaktiot Kiinassa jäivät vaimeiksi. Suurin välitön vaikutus äänestystuloksella on ollut epävarmuuden lisääntyminen globaaleilla markkinoilla. Kiinan keskuspankki julkaisi perjantaina lyhyen ilmoituksen, jonka mukaan sillä on suunnitelma mahdollisten brexit-markkinahäiriöiden varalle. Välittömien vaikutusten Kiinaan arvioidaan kuitenkin olevan vähäisempiä kuin useisiin suurin maihin. Lyhyellä aikavälillä kiinalaiskuluttajat ja sijoittajat voivat jopa hyötyä punnan heikkenemisestä ja matkustamisen sekä brittiläisten sijoituskohteiden halpenemisesta.

Pidemmällä aikavälillä suurin vaikutus Kiinan talouteen tulee olemaan sillä, miten tapahtumat vaikuttavat talouskehitykseen ja vientikysyntään Euroopassa. EU on Kiinan tärkein kauppakumppani vajaan 15 prosentin osuudella tavarakaupan arvosta. Iso-Britannian osuus Kiinan tavaraviennistä EU:hun on noin 16 % ja Kiinan koko viennistäkin 3 %.

Iso-Britannian suhdetta Kiinaan on pidetty parempana kuin monien muiden EU-maiden Kiina-suhdetta. Iso-Britannia on toiminut useille kiinalaisyrityksille kanavana Euroopan markkinoille. Kiinalaisyrityksillä on myös runsaasti sijoituksia Iso-Britanniassa. Kiinalaistilastojen mukaan viidennes Eurooppaan suuntautuneista suorista sijoituksista vuosina 2010–2014 on mennyt Iso-Britanniaan. Lontoo toimii Euroopan juankaupan keskuksena ja on ollut tärkeä juanin kansainvälistymisen edistämisessä. Nähtäväksi jää tuleeko mahdollinen EU-ero vaikuttamaan Iso-Britannian asemaan.

Suuressa mittakaavassa Kiina on globalisaation ehdoton hyötyjä. Jotkin toimijat ovat esittäneet pelkoja siitä, että kansanäänestystulos voisi johtaa sisäänpäinkääntyneisyyden ja protektionismin lisääntymiseen.


Näytä viikkokatsaus 2016/25 Näytä viikkokatsaus 2016/27