BOFIT Viikkokatsaus 2016/26

Venäjän valtiontalouden alijäämä suuri, vaikka menot ovat supistuneet ennennäkemättömästi



Federaation, alueiden, kuntien sekä valtion sosiaalirahastojen konsolidoidun budjetin tulot vähenivät tammi-toukokuussa nimellisruplissa mitattuna 3 % vuodentakaisesta oltuaan käytännössä ennallaan vuonna 2015. Valtiontalouden menot ovat alkaneet sopeutua tulojen kutistumiseen, ja ne vähenivät nimellisruplissa runsaan prosentin vuotta aiemmasta. Konsolidoidun budjetin vaje oli 3 % BKT:stä eli samansuuruinen kuin tammi-toukokuussa 2015. Koko vuodelle tämä ennakoi mainittua suurempaa vajetta, jos ei synny erityisiä päätöksiä karsia menoja, jotka ovat jo vuosien ajan painottuneet vahvasti vuoden loppupuolelle. Koko vuoden 2015 vaje oli 3,8 % BKT:stä.

Kaikkien ostovoimaa syövä inflaatio on lisäksi ollut selvästä hidastumisestaan huolimatta edelleen varsin nopeaa. Valtion budjettimenojen kannalta merkityksellisistä hinnoista kuluttajahinnat olivat tammi-toukokuussa 8 % ja teollisuuden tuottajahinnat 3,5 % korkeammalla kuin vuotta aiemmin (koko vuoden 2015 lukemat olivat yli 15 % ja yli 12 %). Reaalisesti valtiontalouden menot supistuivatkin paljon jo viime vuonna, ja viimeisen 12 kuukauden aikana menot ovat olleet kevään 2012 tasolla. Tämä on menojen ensimmäinen reaalinen luisu sitten vuoden 1999.

Valtiontalouden menot eivät ole supistuneet reaalisesti kaikissa pääluokissa. Suurissa sosiaalimenoissa, kuten eläkkeissä, tälle vuodelle tehdyt päätökset poikkeuksellisen niukoista etuuksien korotuksista alkavat vasta näkyä. Terveydenhoitomenoja on ylläpitänyt sairausvakuutusuudistuksen jatkuminen. Myös menot valtionhallintoon ovat toistaiseksi supistuneet suhteellisen vähän.

Sen sijaan puolustusmenojen nopea kasvu on tänä vuonna kääntynyt jyrkästi kuten federaatiobudjettia hyväksyttäessä päätettiin. Menot sisäiseen turvallisuuteen ja järjestykseen ovat jatkaneet palautumistaan vuoden 2011 tasolle. Koulutusmenot ovat joutuneet varsin kovaan puristukseen, minkä ohella kovimpien leikkausten kohteena ovat olleet tutkimus- ja kehitysmenot. Budjettimenojen kehitys ei ole ollut samalla tavalla elvyttävää kuin vuoden 2009 lamassa (lukuun ottamatta joulun 2014 suurta pankkitukisummaa).

Valtiontalouden menojen reaalinen kehitys eri pääluokissa

201626v1.png
Lähteet: Finanssiministeriö, Rosstat, BOFIT.