BOFIT Viikkokatsaus 2016/24

Kiinassa toimivien eurooppalaisten yritysten näkymät heikentyneet



Eurooppalainen kauppakamari julkisti viime viikolla jäsenyrityksilleen Kiinassa tekemän vuosikyselyn tulokset. Helmi-maaliskuussa suoritettuun kyselyyn vastasi yli 500 eurooppalaista yritystä. Yritysten mukaan liiketoimintaympäristö on muuttunut Kiinassa aiempaa vaikeammaksi ja yritykset ovat yhä pessimistisempiä näkymiensä suhteen. Kun vielä vuonna 2011 lähes 80 % yrityksistä uskoi liiketoiminnan kasvavan Kiinassa seuraavan kahden vuoden aikana, osuus oli viime vuonna 58 % ja kuluvan vuoden kyselyssä enää 44 %. Lisäksi yhä useampi yritys ilmoittaa, että voittojen kasvu on pysähtynyt ja enää 20 % yrityksistä uskoo kannattavuuden paranevan seuraavan kahden vuoden aikana. Heikentyneiden näkymien vuoksi yhä harvempi yrityksistä harkitsee lisäävänsä toimintojaan Kiinassa ja yhä useampi aikoo leikata kuluja.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä noin 70 % on Kiinassa sen kotimarkkinoiden vuoksi. Yritysten selvästi suurin huoli onkin Kiinan talouskasvun hidastuminen. Seuraavana tulevat tuotantokustannusten nousu ja maailman talouskasvun hiipuminen. Suuri ja edelleen kasvanut osa yrityksistä kokee toiminnan haasteeksi ennalta-arvaamattomat muutokset sääntelyssä. Entisestään tiukentuneet internetin käyttörajoitteet ovat hankaloittaneet liiketoimintaa lähes 60 prosentissa yrityksissä. Kiintoisasti yritykset kokevat korruption vastaisten toimien tuottaneen tulosta ja yhä pienempi osa yrityksistä nostaa korruption esille merkittävänä ongelmana.

Kiinan ylikapasiteettiongelmat vaivaavat myös eurooppalaisia teollisuusyrityksiä. Yritysten kapasiteetin käyttöasteet ovat useilla teollisuuden aloilla laskeneet ja 45 % haastatelluista yrityksistä ilmoittaa, että heidän alallaan Kiinassa on merkittävä ylikapasiteettiongelma. Yritysten mukaan paras keino ylikapasiteettiongelmien ratkaisemiseksi olisi lisätä markkinalähtöisyyttä ja saattaa valtion yritykset muiden kanssa samalle viivalle kilpailutilanteissa.