BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/24

Alkukeväällä investointien kasvu hieman kiihtyi, kun julkinen sektori lisäsi erittäin voimakkaasti infrastruktuurirakentamista, mutta tämän jälkeen investointien kasvu on hidastunut. Kiinteiden investointien (FAI) nimelliskasvu painui tammi-toukokuussa alle 10 prosentin, kun sekä julkisten että yksityisten investointien kasvuvauhti hiipui. Yksityiset investoinnit kattoivat alkuvuonna runsaat 60 % kiinteistä investoinneista, ja niiden kasvu hidastui toukokuussa vaivaiseen yhteen prosenttiin. Raskaan teollisuuden alueilla maan pohjoisosassa investoinnit laskivat alkuvuonna voimakkaasti vuoteen 2015 verrattuna.

Tuotanto kehittyi toukokuussa edellisten kuukausien malliin ilman yllätyksiä. Teollisuustuotannon kasvu on jo pitemmän aikaan pysytellyt 6 prosentin paikkeilla ja vähittäiskaupankin reaalikasvu on jäänyt tänä vuonna alle 10 prosenttiin. Vähittäiskaupan kehitys heijastaa väestön keskimääräisten tulojen vuosikasvun hidastumista vajaaseen 6,5 prosenttiin tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Myös toukokuun hintakehitys oli yllätyksetöntä. Kuluttajahintainflaatio hidastui 2 prosenttiin, mutta elintarvikkeista ja energiasta puhdistettu pohjainflaatio sen sijaan kiihtyi aavistuksen. Vaikka tuottajahinnat olivat vielä toukokuussa alemmat kuin vuosi sitten, kuukausitasolla hinnat ovat nousseet jo kolmena kuukautena peräjälkeen.


Näytä viikkokatsaus 2016/23 Näytä viikkokatsaus 2016/25