BOFIT Viikkokatsaus 2016/24

Manner-Kiinan osakemarkkinoilla yhä liikaa esteitä ulkomaisille sijoittajille



Kansainvälisiä osakeindeksejä tuottava MSCI jätti jälleen Manner-Kiinan juan-määräiset A-osakkeet kehittyvien talouksien osakeindeksinsä ulkopuolelle. Huolimatta merkittävistä uudistuksista, Kiinan osakemarkkinat eivät täytä vielä kaikkia kansainvälisiä standardeja. Vuosittaisessa markkinaluokkakatsauksessaan MSCI katsoi, että Kiinan viranomaiset ovat viime kuukausina parantaneet sääntöjä koskien edunsaajien asemaa (beneficial owner), ulkomaisille instituutionaalisille sijoittajille suunnatun QFII-ohjelman kiintiöiden saatavuutta ja pääomanliikkeiden rajoituksia sekä osakekaupan vapaaehtoisia keskeytyksiä. Uudistukset on toteutettu kuitenkin vasta aivan lähiaikoina, joten niiden toimivuudesta halutaan vielä varmistua.

Merkittävinä esteinä A-osakkeiden lisäämiselle indeksiinsä MSCI näkee omistuksen kotiuttamisrajoitukset ja Kiinan pörssien rajoitukset sellaisten kansainvälisten sijoitustuotteiden julkaisemiselle, jotka sisältävät A-osakkeita. QFII-ohjelman kautta tehdyistä sijoituksista voi kotiuttaa kuukausittain ainoastaan 20 % edellisvuoden nettoarvosta, jolloin koko sijoitusposition sulkeminen vie käytännössä 5 kuukautta. MSCI:n kehittyvien talouksien indeksissä kiinalaisyritysten osakkeilla, jotka on noteerattu Hongkongin tai Yhdysvaltojen pörsseissä, on nykyisellään 20 % paino.

Keskeisenä rajoitteena kansainvälisille sijoittajille pysyy se, että Kiinan osakemarkkinoille voi investoida ainoastaan erityisohjelmien ja kiintiöiden kautta. Markkinoille pääsyn esteistä kertoo esimerkiksi se, että osakkeet Shanghaissa ja Shenzhenissä ovat tälläkin hetkellä noin 35 % kalliimpia kuin samojen yritysten osakkeet Hongkongissa. Yhteistyöohjelma Shenzhenin ja Hongkongin pörssien välillä aloitettaneen lähiaikoina. Vaikka tämä parantaa kansainvälisten sijoittajien pääsyä Kiinan markkinoille, ovat kiinalaisten toiveet ulkomaisen pääoman ja sijoitusosaamisen saamisesta markkinoilleen jääneet vuoden 2014 lopulla aloitetun Shanghain ja Hongkongin välisen ohjelman kautta suhteellisen laihoiksi.

Kiinalaisyritysten osakkeiden hintakehitys Shanghaissa ja Hongkongissa
201624k.png
Lähde: Macrobond