BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/24

Huono talouskehitys, ruplan kurssivaihtelut, ulkomaisen rahoituksen supistuminen ja kotitalouksien säästämisasteen nousu ovat vaikuttaneet pankkisektorin toimintaan monella tavoin. Vuonna 2015 pankkien lainakanta kasvoi nimellisesti vain 8 %, ja alkuvuoden 2016 aikana (tammi-huhtikuu) lainakanta supistui 4 %. Noin 30 % lainakannasta on valuuttamääräistä ja valuuttakurssimuutokset huomioiden pankkien lainakanta ei ole kasvanut yli vuoteen. Erityisesti antolainaus kotitalouksille on supistunut voimakkaasti.

Lisääntynyt taloudellinen epävarmuus on nostanut etenkin kotitalouksien säästämisastetta. Valuuttakurssimuutokset huomioiden kotitalouksien pankkitalletukset kasvoivat viime vuonna 17 % ja alkuvuonna 2016 vielä noin prosentin. Yleisön talletusten ja varojen osuus pankkisektorin taseessa onkin kasvanut 60 prosenttiin. Kotimaisen varainhankinnan kasvun myötä keskuspankkilainojen osuus pankkisektorin taseessa on supistunut voimakkaasti. Korkeimmillaan alkuvuonna 2015 niiden osuus oli lähes 12 %, mutta kuluvan vuoden huhtikuussa osuus supistui jo alle neljän prosentin. 

Vaikka luottotappiovarausten kasvu ja antolainauksen supistuminen syövät pankkien tuloksia, sektorin likviditeettitilanne on kevään aikana kohentunut ja pankkien väliset yön yli -korot ovat usein painuneet alle keskuspankin avainkoron. Venäjän keskuspankki on ilmoittanut seuraavansa tilannetta ja puuttuvansa siihen tarvittaessa. Tähän liittyen valuuttamääräisten talletusten vähimmäisvarantovelvoitteita nostettiin heinäkuun alusta 6,25 prosenttiin. 


Näytä viikkokatsaus 2016/23 Näytä viikkokatsaus 2016/25