BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/24

Ruplan dollarikurssi on tällä viikolla ollut noin 65 ja eurokurssi 74. Rupla on vahvistunut yli 20 % dollariin ja euroon nähden tammikuun lopun pohjalukemistaan. Venäjän keskuspankin siirryttyä kelluvan valuuttakurssin politiikkaan ruplan kurssi on seurannut melko tiiviisti öljyn hinnan kehitystä, koska pääosa Venäjän valuuttatuloista tulee öljyn viennistä. Ruplan heikentymispaineita on vähentänyt myös pääoman ulosvirtauksen huomattava hidastuminen. Keskuspankki arvioi yksityisen sektorin pääoman nettoulosvirran olleen tämän vuoden tammi-toukokuussa enää 13 mrd. dollaria, kun se vielä vuotta aiemmin oli 50 mrd. dollaria. 

Venäjän kauppakumppaneita nopeamman inflaation vuoksi rupla on vahvistunut reaalisesti vielä hieman voimakkaammin, mutta on yhä kaukana syöksyään edeltävistä tasoista. Toukokuussa ruplan reaalinen kauppapainotettu kurssi oli 22 % heikompi kuin vuoden 2013 lopussa.

Monet venäläisyritykset ovat tyytyväisiä ruplan vahvistumiseen, sillä keskuspankin hiljattain teettämään kyselyyn vastanneista yrityksistä yli 60 % toivoi vahvempaa ruplaa. Vahvempi rupla tukee yritysten investointeja tuontikoneisiin ja vähentää niiden tuotantokustannuksia tuontipanosten halventuessa. Ruplan vahvistumista toivottiin lähes kaikilla toimialoilla sekä niin kotimarkkinoilla toimivien kuin vientiyritystenkin keskuudessa.

Ruplan kauppapainotettu nimellis- ja reaalikurssi
201624v2.png
Lähteet: Venäjän keskuspankki, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2016/23 Näytä viikkokatsaus 2016/25