BOFIT Viikkokatsaus 2016/23

Venäjällä kuluttajahintojen nousu hidastui alkuvuonna



Toukokuussa kuluttajahinnat olivat alle 3 % korkeammat kuin joulukuussa, kun vastaavana ajanjaksona vuonna 2015 hinnat nousivat yli 8 %. Vuotta aiempaan verrattuna kuluttajahinnat tosin olivat toukokuussa, kuten maalis- ja huhtikuussa, 7,3 % korkeammat. Edellisen kerran vuosi-inflaatio oli näissä lukemissa huhtikuussa 2014.

Kuluttajahinnoista etenkin elintarvikkeiden hinnat ovat vaihdelleet voimakkaasti viime vuosina. Ruplan heikkeneminen vuoden 2014 lopulla ja Venäjän vastapakotteina elokuussa 2014 käyttöönottamat elintarvikkeiden tuontirajoitukset nostivat elintarvikkeiden hinnat vuonna 2015 keskimäärin 19 % vuodentakaista korkeammiksi. Alkuvuonna 2016 elintarvikkeet ovat kallistuneet selvästi hitaammin kuin muut kulutustavarat ja palvelut. Syitä tähän ovat mm. kotimaisen elintarviketuotannon piristyminen ja kysynnän osittainen siirtyminen tuontielintarvikkeista halvempiin kotimaisiin tuotteisiin. Toukokuussa elintarvikkeiden hinnat olivat 5,6 % ja palveluiden ja muiden tavaroiden hinnat 8,4 % korkeammat kuin vuotta aiemmin.

Viime kuukausien kuluttajahintainflaatio on 3,7 prosenttiyksikköä alempi kuin keskuspankin ns. avainkorko (11 % elokuusta 2015), eli reaalisesti avainkorko on selvästi positiivinen. Keskuspankki ennustaa kuluttajahintojen olevan tämän vuoden lopussa 6–7 % korkeammalla kuin vuoden 2015 päättyessä ja odottaa saavuttavansa 4 prosentin inflaatiotavoitteensa vuoden 2017 lopulla.