BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/20

Maaliskuun hieman aikaisempaa vahvempien talousindikaattorien jälkeen huhtikuussa talouskehitys oli taas monien toimijoiden odotuksia heikompaa. Teollisuustuotannon kasvu hidastui 6 prosenttiin ja vähittäiskaupan noin 9 prosenttiin. Myös investointien kasvu hidastui aavistuksen, mutta sektorikohtaiset erot ovat erittäin suuret. Tammi-huhtikuussa julkisen sektorin investoinnit olivat lähes neljänneksen suuremmat kuin vuosi sitten, kun taas yksityisen sektorin investointien kasvu jäi 5 prosenttiin.

Alkuvuonna Kiinan dollareissa mitattu vienti oli 8 % pienempi kuin vuosi sitten, mutta huhtikuussa laskua oli enää pari prosenttia. Tuonnin arvo oli huhtikuussa koko alkuvuoden tapaan vuoden takaiseen verrattuna toistakymmentä prosenttia pienempi. Lasku johtuu pääasiassa raaka-aineiden hintakehityksestä, sillä monien keskeisten raaka-aineiden tuontimäärät ovat kasvaneet. Alkuvuonna Kiina toi raakaöljyä 19 %, kuparia 29 % ja rautamalmia 8 % enemmän kuin alkuvuonna 2015.

Tilanne Kiinan rahoitusmarkkinoilla on helmikuun jälkeen ollut rauhallinen ja pääomien ulosvirtaus maltillista. Valuuttavaranto oli edellisten kuukausien tapaan 3200 mrd. dollarin tasolla. Pahenevan velkaongelman ohella päänvaivaa aiheuttavat asuntomarkkinat, sillä vuosi sitten päättynyt keskihintojen lasku on vaihtunut monissa suurissa kaupungeissa rajuun nousuun. SouFunin 99 kaupungin otoksessa keskihinta oli huhtikuussa 9 % korkeampi kuin vuosi sitten, mutta kaupunkikohtaiset erot ovat erittäin suuret.


Näytä viikkokatsaus 2016/19 Näytä viikkokatsaus 2016/21