BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/20

Tavaratuonnin arvo supistui tammi-maaliskuussa 15 % vuotta aiemmasta ja oli vajaat 40 mrd. dollaria. Tuonnin supistuminen hidastui selvästi kaikissa tuoteryhmissä ja Venäjän tulli arvioi eräiden tuotteiden tuontimäärien kääntyneen jopa kasvuun. EU:n osuus Venäjän tuonnissa kasvoi hieman ja oli lähes 40 %. Venäjän tuonti esim. Ranskasta ja Virosta kasvoi lähes viidenneksellä. Venäjän tuonti Kiinasta supistui 12 % vuotta aiemmasta, mutta Kiina oli yhä selvästi tärkein yksittäinen tuontimaa yli 20 % osuudellaan. Tuonti Turkista supistui 60 % vuotta aiemmasta. Venäjä kielsi viime vuoden lopulla useiden elintarvikkeiden tuonnin Turkista.

Venäjän tavaraviennin arvo supistui tammi-maaliskuussa kolmanneksella vuotta aiemmasta ja oli 60 mrd. dollaria. Supistumisen taustalla oli pitkälti vientihintojen lasku. Urals-öljyn keskihinta oli 32 dollaria tynnyriltä, kun se vuotta aiemmin oli 53 dollaria. Lisäksi keskeisimpien tuotteiden vientimäärien kasvu hidastui tai kääntyi laskuun. Raakaöljyn viennin kasvu hidastui 4 prosenttiin ja öljytuotteiden vientimäärä supistui 16 % vuotta aiemmasta.

Keskeisimpien metallien eli mustien metallien ja alumiinin vientimäärät kääntyivät hienoiseen laskuun. Kuparin ja nikkelin viennin kasvu hidastui huomattavasti. Ruplan reaalinen kauppapainotettu valuuttakurssi oli tammi-maaliskuussa vielä 5 % heikompi kuin vuotta aiemmin.

Venäjän eräiden vientituotteiden vientimäärien kehitys
201620v2.png
Lähde: Macrobond / Venäjän tulli.


Näytä viikkokatsaus 2016/19 Näytä viikkokatsaus 2016/21