BOFIT Viikkokatsaus 2016/16
Venäjän budjettiin ei muutoksia kevätkaudella
Pääministeri Medvedev ilmoitti vuosikatsauksessaan duumalle, että hallitus ei muuta tämän vuoden budjettia nykyisen duuman syyskuuhun kestävällä kaudella. Tämän vuoden federaatiobudjetti on laadittu 50 dollarin öljyn hinnalla ja sen alijäämä on 2 400 mrd. ruplaa eli 3 % BKT:stä presidentti Putinin ohjeen mukaisesti. Urals-öljyn keskihinta on kuitenkin tänä vuonna ollut 33 dollaria tynnyriltä. Eri arvioiden mukaan federaatiobudjetin alijäämä olisi 4-5 % BKT:stä, jos öljyn hinta jäisi 35‒40 dollariin eikä budjettiin tehtäisi muutoksia. Budjetin vaje oli tammi-maaliskuussa 3,7 % BKT:stä. Öljy- ja kaasutulot olivat selvästi budjetoitua pienemmät, mutta muut tulot ja menot kehittyivät lähes suunnitellusti.
Finanssiministeriö on jo laatinut korjatun version budjetista. Se perustuu 40 dollarin öljyn hinnalle, mutta vaje pyritään puristamaan lähelle 3 prosenttia BKT:stä mm. menoleikkauksilla ja yksityistämistuloilla. Nyt näitä toimia siis lykätään ainakin ensi syksyyn. Valtionyrityksiltä haetaan joka tapauksessa lisätuloja, sillä tuoreen lakimuutoksen mukaan niiden pitää tulouttaa viime vuoden voitoistaan vähintään puolet valtiolle. Sen arvioidaan lisäävän budjettituloja 100 mrd. ruplalla.
Federaatiobudjetin alijäämä on määrä rahoittaa pääosin Reservirahastosta. Rahastossa oli maaliskuun lopussa 3 400 mrd. ruplaa (50 mrd. USD, 4% BKT:stä). Lisäksi Venäjällä on Kansallisen hyvinvoinnin rahastossa 5 000 mrd. ruplaa, josta noin kaksi kolmannesta on likvidejä varoja.
Velkaa Venäjän valtiolla on noin 14 % BKT:stä. Tänä vuonna valtio on laskenut liikkeelle kotimaisia velkakirjoja noin 250 mrd. ruplan arvosta. Suunnitelmissa on ollut myös ulkomaisten velkakirjojen liikkeellelasku, mutta sille on ollut vaikeuksia löytää järjestäjää talouspakotteiden vuoksi.