BOFIT Viikkokatsaus 2016/13

Kiinan finanssipolitiikkaan ei suuria muutoksia



Keskus- ja paikallishallinnon budjettimenojen arvioidaan olevan 18 000 mrd. juania vuonna 2016, ja ne kasvavat lähes samaa vauhtia kuin BKT. Budjettitulojen kasvun odotetaan sen sijaan jäävän kuluvana vuonna vain 3 prosenttiin. Tulojen kasvua hidastaa alv-kokeilun laajentaminen, mikä sallii yritysten tehdä aiempaa laajemmin verovähennyksiä. Kuluvan vuoden budjetoitu alijäämä on 2 200 miljardia juania eli noin 3 % BKT:stä.

Vaikka Kiina on pyrkinyt parantamaan julkisen sektorin raportointiaan, budjettikertomus jättää edelleen paljon avoimia kysymyksiä menojen ja tulojen rakenteen ja kehityksen suhteen. Kertomus erittelee tukuittain erilaisia painopistealueita, muttei kerro niihin budjetoiduista varoista juuri mitään. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että menoja kasvatetaan kuluvana vuonna melko tasaisesti kaikkien julkisten toimintojen osalta.

Kiinan budjetointikäytäntö ei ole kansainvälisesti vertailukelpoinen ja etenkin paikallishallinnot toimivat edelleen laajasti budjetin ulkopuolella. Tämän vuoksi IMF on alkanut julkistaa omia vertailukelpoisempia Kiinan julkisen talouden tilastoja, joissa huomioidaan myös budjetin ulkopuolinen toiminta. IMF:n arvion mukaan julkisen sektorin laajennettu alijäämä on vuosittain ollut noin 10 % BKT:stä vuodesta 2009 lähtien ja tullee olemaan samaa suuruusluokkaa kuluvanakin vuonna. Samalla IMF arvioi laajennetun julkisen velan kasvaneen jo noin 60 prosenttiin BKT:stä.

Kiinan julkisen talouden (keskus- ja paikallishallinnot) kehitys, % BKT:stä
201613k2.png
*) arvio, vuonna 2016 nimellisen BKT:n on arvioitu kasvavan 6 %.
**) IMF:n arvio
Lähteet: CEIC, Kiinan budjettikertomus ja IMF