BOFIT Viikkokatsaus 2016/13
Yritysten maksuvaikeudet lisääntyneet Kiinassa
Uutistoimisto Bloombergin mukaan kiinalaisyritysten kestää yhä kauemmin saada maksu asiakasyrityksiltä. Keskimääräinen maksuviive on vuoden 2010 jälkeen kasvanut kuukaudella ja on jo 83 päivää eli samaa luokkaa kuin 1990-luvun lopussa. Sektoreista pisin viive on teollisuudessa, jossa rahojen saanti kestää keskimäärin 131 päivää.
Yritysten maksuviiveiden kasvu sekä tuloksien ja näkymien heikentyminen ovat herättäneet huolta yritysten velanmaksukyvystä. Pankkien hoitamattomat saamiset ovat kasvussa ja viime viikkoina mm. keskuspankin pääjohtaja Zhou Xiaochuan on varoittanut velkaongelmista. Kansainvälisen järjestelypankin (BIS) mukaan kiinalaisyrityksillä on poikkeuksellisen paljon velkaa muihin maihin verrattuna.
Yritysten velkaongelmien keventämiseksi pääministeri Li Keqiang on ehdottanut velkojen maksamista yritysten omilla osakkeilla. Pankit eivät ole innoissaan ehdotuksesta, jossa ne joutuisivat puoliväkisin ongelmayritysten omistajiksi. Asiassa on päänavaus kuitenkin jo tehty, kun ongelmissa oleva laivanrakentaja Huarong Energy vaihtoi maaliskuussa 2,7 mrd. dollarin velat osakkeisiinsa. Velkojat omistavat nyt 90 % viime vuosina dollareissa miljarditappiota tehneestä yrityksestä, joka toimii ylikapasiteettialalla. Samaa keinoa käytettiin Aasian kriisin jälkihoidossa, mutta tuolloin liikepankkeja myös pääomitettiin runsaskätisesti.
Kiinan velan rakenne, % BKT:stä
Lähteet: BIS ja IMF. Julkinen velka sisältää paikallishallintojen budjetin ulkopuoliset vastuut. * BOFITin arvio