BOFIT Viikkokatsaus 2016/11
Venäjän keskuspankki haluaa mikroluotottajat tarkempaan valvontaan
Vaikka liikepankkien antolainaus kotitalouksille on supistunut, mikroluottolaitosten kasvu on jatkunut nopeana. Venäjällä toimii liki 3000 rekisteröityä mikroluottolaitosta, minkä lisäksi alalla arvioidaan olevan suuri määrä laittomia rahanlainaajia. Keskuspankin mukaan se teki vuoden 2015 aikana ilmoituksen 430 laittomasta mikroluotottajasta, ja rekisteröintien perumiset ovat kasvaneet. Maaliskuun alussa keskuspankki poisti rekisteröinnin 34 mikroluotottajalta. Nettivalvonnan tehostuessa määrän arvioidaan tänä vuonna kasvavan merkittävästi.
Venäjän luottotietorekisterin mukaan mikroluottojen kanta on noin 70 mrd. ruplaa (875 milj.euroa) eli alle prosentti liikepankkien kotitalouksille myöntämien luottojen kannasta. Yli puolet mikroluotoista on yksityishenkilöille myönnettyjä kulutusluottoja ja vajaa puolet on mikroyrityksille myönnettyjä lainoja. Erityisen nopeasti ovat kasvaneet ns. ”palkkapäivälainat” eli pienet luotot, joiden maturiteetti on korkeintaan 30 päivää ja päiväkorko noin 2,5 %. Mediassa liikkuu uutisia myös merkittävästi korkeammista koroista ja laittomista perintäkeinoista. Maaliskuun lopussa voimaan tuleva lakimuutos rajaa mikroluottojen vuosikoron korkeintaan 400 prosenttiin, mutta keskuspankki haluaisi laskea rajan 200 prosenttiin. Lisäksi keskuspankki on esittänyt, että yksittäisen velallisen ottamien lainojen lukumäärää rajoitettaisiin.
Myös muiden rahoitusmarkkinatoimijoiden valvonta on tiukentumassa. Keskuspankki on esittänyt pakollisia stressitestejä yksityisille eläkerahastoille ja aiempaa tiukempia pätevyysvaatimuksia rahastojen hoitajille. Rahoitusmarkkinapalveluita tarjoavien yritysten on vastaisuudessa oltava jäsenenä jossain seitsemästä hyväksytystä toimialan liitosta. Uudistuksilla pyritään vahvistamaan toimialan läpinäkyvyyttä ja vakautta.