BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/10

Kiinan keskuspankki ilmoitti helmikuun lopulla poistavansa sijoituskiintiöt Kiinan interbank-velkakirjamarkkinoilta ulkomaisilta liikepankeilta, vakuutusyhtiöiltä, eläkerahastoilta, arvopaperinvälitysliikkeiltä ja omaisuudenhoitoyhtiöiltä. Kiintiöt poistettiin kesällä 2015 keskuspankeilta ja valtionsijoitusyhtiöiltä. Institutionaalisista sijoittajista ainoastaan riskirahastot ovat enää kiintiöiden piirissä. Useat markkinatoimijat pitävät uudistusta merkittävänä askeleena rahoitusmarkkinoiden avaamisessa.

Kiinan noin 7 300 mrd. dollarin velkakirjamarkkinat ovat maailman kolmanneksi suurimmat Yhdysvaltojen ja Japanin jälkeen. Kun aiemmin Kiinassa velkakirjoja laski liikkeelle lähinnä valtio ja muut julkisen sektorin toimijat, viime vuosina yritykset ovat lisänneet liikkeelle laskuja tuntuvasti. Kauppa kiinalaisvelkakirjoilla keskittyy interbank-markkinoille. Ulkomaisilla sijoittajilla on tällä hetkellä alle kahden prosentin osuus markkinoista.

Kehittyneiden maiden korkotaso on hyvin matala ja kiinalaisvelkakirjoille maksetaan parempaa tuottoa. Tämä kannustaa ulkomaisia toimijoita sijoittamaan Kiinan markkinoille. Toisaalta huolet Kiinan talouskehityksestä ovat kasvaneet ja viime aikoina pääomia on virrannut pois Kiinasta. Uutiskommenttien mukaan institutionaalisten sijoittajien arvioidaankin ensi alkuun tarkkailevan tilannetta ja etenevän sijoituksissaan maltillisesti.

Arvopaperimarkkinoiden avaaminen ulkomaisille toimijoille on luonnollinen askel kotimaisten rahoitusmarkkinoiden kehittämisessä, pääomaliikkeiden vapauttamisessa ja juanin kansainvälisen roolin vahvistamisessa. Aika vapauttamiselle on myös otollinen, kun pääomavirta on suuntautunut pois maasta ja juaniin on kohdistunut heikentymispaineita.


Näytä viikkokatsaus 2016/09 Näytä viikkokatsaus 2016/11