BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/10

​Asuntorakentaminen supistui hieman viime vuonna. Rosstatin mukaan Venäjällä valmistui viime vuonna 84 milj. m² asuntoja, mikä on liki saman verran kuin edellisenä vuonna. Pientalojen rakentaminen supistui selvästi, kun taas valtion tukema asuntotuotanto kasvoi hieman. Esimerkiksi Moskovan kaupungin alueella valmistui ennätysmäärä, 17 milj. m², asuntoja.

Tarjonnan kasvu ja kysynnän hiipuminen näkyivät keskimääräisten asuntohintojen lievänä laskuna. Uusien asuntojen nimellishinnat ruplissa laskivat 2 % ja vanhojen asuntojen hinnat noin 4 % edellisvuodesta, mutta sekä hintatason että hintojen muutosten alueellinen vaihtelu on huomattavan suurta.

Asuntojen hintoja on osaltaan tukenut valtion korkotuki uusille asuntolainoille, mutta tuesta huolimatta pankit myönsivät asuntolainoja 35 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Korkotukiohjelman oli määrä loppua maaliskuussa, mutta sen voimassaoloa on nyt jatkettu vuoden 2016 loppuun. Viime vuoden aikana noin 40 % myönnetyistä asuntolainoista kuului korkotukiohjelman piiriin. Vaikka pankkilainojen merkitys asuntokauppojen rahoittamisessa on kasvanut, keskimäärin vain vajaassa neljänneksessä asuntokaupoista kauppa rahoitetaan asuntolainalla.


Näytä viikkokatsaus 2016/09 Näytä viikkokatsaus 2016/11