BOFIT Viikkokatsaus 2016/09

Kiina kasvatti osuuttaan Suomen ulkomaankaupassa vuonna 2015



Suomen tavaraviennin arvo Kiinaan laski 1 prosentin ja oli 2,5 mrd. euroa. Tuonti kasvoi 6 % vuodentakaisesta 4,0 mrd. euroon. Viime vuonna Suomen koko tavaraviennin arvo laski 4 % ja -tuonnin arvo 6 %. Kiina on Suomen 5. suurin kauppakumppani 6 % osuudella koko kaupasta.

Viime vuonna Suomen raaka-aineviennin arvo Kiinaan ylitti kone- ja laiteviennin arvon. Raaka-aineiden osuus Kiinan-viennistä on kasvanut ja oli viime vuonna 40 %. Raaka-aineista suurimmat vientiryhmät olivat paperimassa (19 % koko viennistä) ja turkikset (11 % viennistä). Koneiden ja laitteiden osuus viennistä on puolestaan laskenut 38 prosenttiin. Kemianteollisuuden tuotteiden osuus viennistä oli 7 %.

Suomen Kiinan-tuonti on pääosin koneita ja laitteita (52 % koko tuonnista) sekä erinäisiä valmistettuja tavaroita (45 % tuonnista). Koneiden ja laitteiden tuonti on suurelta osin kuluttajaelektroniikkaa. Puhelimien osuus Kiinan-tuonnista oli viime vuonna 13 % ja atk-laitteiden 10 %. Kiinasta tuodaan Suomeen kulutustavaroita hyvin monessa tuoteryhmässä. Vaatteiden ja jalkineiden osuus tuonnista on hieman laskenut ja oli viime vuonna 15 %.

Vuonna 2015 kiinalaismatkailijat viettivät Suomen majoitusliikkeissä 182 000 yöpymisvuorokautta, mikä on 53 000 yötä enemmän kuin vuonna 2014. Kaikkien ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Suomessa vähenivät hieman. Kiinasta saapuneiden vieraiden määrä ylitti viime vuonna ensimmäistä kertaa japanilaisten määrän, mutta japanilaiset viipyivät keskimäärin pidempään ja ohittavat vielä yöpymisvuorokausissa kiinalaiset. Kiinalaismatkailijoiden määrä Suomessa on kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa, ja on 5 % kaikista Suomeen saapuvista ulkomaisista matkailijoista.

Suomen Kiinan-kaupan kehitys
201609k2.png
Lähde: Suomen tulli