BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/09

Maaliskuun alusta pankkien talletuksiin kohdistuvaa varantovaatimusta laskettiin puolella prosenttiyksiköllä. Isojen pankkien talletuksista pitää nyt tallettaa keskuspankkiin 17 %, kun pienillä ja keskisuurilla pankeilla varantovaatimus on 15 %. Varantovaatimuksen lasku vapauttaa noin 100 miljardin dollarin edestä juantalletuksia lainattavaksi edelleen. Edellisen kerran varantovaatimusta laskettiin lokakuussa.

Luototuksen kasvattamiseen tähtäävän varantovaatimuksen laskun ohella keskuspankki tarjoaa lyhytaikaista likviditeettiä avomarkkinaoperaatioissa ostamalla pankeilta velkakirjoja sitoumuksella myydä ne takaisin (reverse repo). Keskuspankki myöntää myös lyhyitä, keskipitkiä ja pitkiä luottoja (SLF/MLF/PSL) niin likviditeettitarpeisiin kuin kohdennettuun luototukseen. 

Luotoannon ja rahamäärän voimakas kasvu tammikuussa viittaavat rahapolitiikan keventymiseen. Lyhyet rahamarkkinakorot (7 pv) ovat kuitenkin viime kesästä lähtien olleet noin 2,5 prosentin tasolla, eikä varantovelvoitteen laskulla ollut näkyvää välitöntä vaikutusta korkotasoon. Kiinan rahapolitiikan virityksen arviointia vaikeuttaa se, että keskuspankilla ei ole käytössään selkeää ohjauskorkoa.

Kiinan rahapoliittinen ympäristö on vaikea. Rahapolitiikan odotetaan tukevan hallituksen virallista kasvutavoitetta, vaikka työmarkkinat, hintakehitys ja talouden rakennemuutos puoltaisivat hitaamman kasvun hyväksymistä. Tilannetta hämmentää se, että rahapolitiikalla pitäisi estää jo pahaksi paisuneen velkaongelman kärjistyminen. Lisäksi pääomien ulosvirtaus ja valuuttakurssin heikkenemispaineet tuottavat päänvaivaa rahapolitiikasta päättäville.


Näytä viikkokatsaus 2016/08 Näytä viikkokatsaus 2016/10