BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/09

Ohjelmaa on valmisteltu koko alkuvuosi ja sen hintalappua on jouduttu rukkaamaan alaspäin jo useita kertoja rahoitustilanteen kiristyttyä. Nyt hyväksytyssä ohjelmassakin vasta osalle siihen kirjatuista toimista on päätetty rahoitus. Muiden toimien toteutus riippuu alkuvuoden talouskehityksestä ja niitä tarkastellaan myöhemmin. Näihin toimiin kuuluu mm. valtion kehityspankki VEBin tarvitsema tuki.

Rahoituspäätöksen saaneiden tukitoimien arvo on vajaat 700 mrd. ruplaa (8 mrd. euroa). Pääosa näistä ohjelmaan kirjatuista toimista kuitenkin sisältyy jo tämän vuoden federaatiobudjettiin. Ohjelman vaatimaksi lisärahoitustarpeeksi on määritetty noin 160 mrd. ruplaa. Se vastaa 0,2 % BKT:stä, joten ohjelman taloutta tukeva vaikutus jäänee rajalliseksi. Toistaiseksi on myös epäselvää, mistä lisärahoitus otetaan.

Koko 700 mrd. ruplan tukipaketista noin 60 % on suunnattu alueille ja sosiaalimenoihin, runsas kolmannes teollisuuden tukemiseen ja loput pk-yrityksille (josta puolet valtion takuita). Toisaalta 160 mrd. lisäosuudesta yli 70 % kohdistuu teollisuudelle ja loput alueille sekä sosiaalimenoihin. Teollisuudessa selvästi suurin tuensaaja on autoteollisuus, jonka tukiohjelmaan on varattu yhteensä 140 mrd. ruplaa.

Ohjelmaan sisältyy myös pitkä lista rakenteellisia uudistuksia. Niiden kirjo on laaja ja ne liittyvät mm. sääntelyn uudistamiseen ja valtionyhtiöiden valvonnan tehostamiseen.


Näytä viikkokatsaus 2016/08 Näytä viikkokatsaus 2016/10