BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/08

Yhdysvaltalaisten Heritage Foundationin ja American Enterprise Instituten keräämästä China Global Investment Tracker -tietokannasta käy ilmi, että kiinalaisyritysten tekemien suurten (yli 100 milj. USD) ulkomaisten sijoitusten yhteenlaskettu arvo nousi viime vuona 111 mrd. dollariin (96 mrd. v. 2014).

Kiinalaisyritysten tekemistä suurista ulkomaisista sijoituksista lähes kolmannes (33 mrd. USD) suuntautui viime vuonna Eurooppaan ja viidennes (22 mrd. USD) Yhdysvaltoihin. Viime vuosina sijoitukset Eurooppaan ovat kasvaneet, kun taas sijoitukset mm. Afrikkaan ovat vähentyneet. Osaltaan tämä kertoo sijoitusten toimialarakenteen muutoksesta. Energia- ja metallisektorien investoinnit ovat vähentyneet, kun taas sijoitukset kuljetus- rahoitus- ja teknologia-alalle ovat kasvussa. Sijoitusten toimialoittainen ja alueellinen jakauma vaihtelee kuitenkin huomattavasti vuodesta toiseen.

Euroopassa kiinalaisyrityksiä kiinnostivat viime vuonna kuljetus- ja rahoitusalan yritykset. Suurimmat investoinnit olivat valtio-omisteisen ChemChinan lähes 8 mrd. dollarin sijoitus italialaisyhtiö Pirelliin, HNA yhtymän vajaan 3 mrd. dollarin ilmailualan yritysostot Sveitsissä ja Irlannissa sekä China Minsheng Investmentin yli 2 mrd. dollarin vakuutusyhtiökauppa Ruotsissa. Alkuvuonna on puolestaan uutisoitu ChemChinan aikeista ostaa sveitsiläinen maatalousalan yritys Syngenta 43 mrd. dollarin jättikaupassa, joka olisi suurin kiinalaisyrityksen koskaan tekemä ulkomainen sijoitus.


Näytä viikkokatsaus 2016/07 Näytä viikkokatsaus 2016/09