BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/08

Helmikuussa Kiinan viranomaiset ovat vakuutelleet kykyään rauhoittaa markkinat, saavuttaa kasvutavoitteet ja viedä reformeja eteenpäin. Kahdeksan keskeistä viranomaista antoivat keskuspankin sivulla julistuksen, jossa ne lupaavat lisätä rahoitusta rakennemuutoksesta kärsiville teollisuusaloille. Julistuksessa luvataan tukea myös ulkomaille suuntautuville kiinalaisinvestoinneille. Sen sijaan maksukyvyttömät ns. zombie-yritykset pyritään ajamaan alas. Rakennemuutoksen vauhdittamiseksi hallitus lupasi verohelpotuksia korkean teknologian palveluyrityksille.  Tällä viikolla reformipolitiikan johtoryhmän kokouksessa presidentti Xi Jinping painotti, että reformien jatkaminen kaikilla tasoilla on välttämätöntä. Helmikuussa vaihdettiin myös tärkeän arvopaperivalvontakomission johtaja. 

Viimeaikaiset talouspoliittiset linjaukset painottavat rakennemuutoksen ja kasvun tukemista velkarahalla, mikä lisää jo ennestään vaikeaa velkaongelmaa. Viranomaisten pääasiallinen huoli näyttää edelleen olevan 6,5–7 prosentin kasvutavoitteen saavuttaminen. Tilaa ei näytä olevan pohtia sitä, josko työllisyystavoitteet saavutettaisiin hieman hitaammallakin kasvulla ja vähemmällä velkaantumisella. Joissakin viranomaisten kommenteissa heijastuu toiveikkaalta kuulostava näkemys, että viimeaikojen epävarmuus on väliaikaista ja reformien jatkamista voidaan lykätä otollisempaan ajankohtaa. Markkinat muistuttivat torstaina 25.2. omasta näkemyksestään, kun pörssikurssit Kiinassa laskivat taas yli 6 %.

Lisää keskustelua talouspolitiikan linjasta on luvassa maaliskuussa, kun kansankongressi (parlamentti) hyväksyy tämän vuoden budjetin lisäksi myös alkaneen viisivuotiskauden 2015–2020 tavoitteet.


Näytä viikkokatsaus 2016/07 Näytä viikkokatsaus 2016/09