BOFIT Viikkokatsaus 08/2016

Venäjän jalostusteollisuus supistui 5 % vuonna 2015.



Kotimaiseen välttämättömyystavaroiden kysyntään nojaavat alat kehittyivät parhaiten, sillä ruplan heikentymisen nostaessa tuontituotteiden hintoja kuluttajat siirtyivät enemmän kotimaisiin tuotteisiin. Elintarviketeollisuuden tuotanto kasvoi 2 %. Sitä tukivat myös aiemmin tehdyt investoinnit sekä tuontirajoitukset. Tekstiiliteollisuutta sitä vastoin ei auttanut sen paremmin ruplan heikentyminen kuin valtion hankinnoille asetetut tuontirajoitteetkaan, sillä tekstiiliteollisuuden tuotanto supistui 12 %.

Kemianteollisuudessa lääkkeiden tuotanto kasvoi 9 %. Kasvusta huolimatta Venäjällä ollaan huolestuneita tiettyjen edullisimpien lääkkeiden saatavuudesta, koska valtion hintasääntelyn vuoksi yritykset eivät halua tuottaa niitä. Koko kemianteollisuus kasvoi 6 %. Myös kasvaneiden puolustusmenojen on arveltu voineen tukea kemianteollisuuden kasvua tänä vuonna lisäämällä esim. räjähteiden tuotantoa.

Viennin lisääntyminen veti öljynjalostuksen hienoiseen kasvuun. Kotimaisen kysynnän heikennyttyä öljytuotteiden tuotannosta jo 60 % meni vientiin viime vuonna. Myös monien metallien ja puun vientimäärät kasvoivat mm. heikon ruplan tukemana, mutta metalliteollisuuden tuotanto supistui silti lähes 7 % ja metsäteollisuuden noin 5 %. Etenkin metalliteollisuudessa yritysten tuloja on syönyt myös maailmanmarkkinahintojen lasku.

Kotimaisen investointikysynnän vetämät alat kehittyivät heikosti. Rakennustarvikkeiden tuotanto supistui 8 % ja koneiden, laitteiden sekä kuljetusvälineiden valmistus 10 %. Kuljetusvälineiden tuotantoa painoi jo kolmatta vuotta vähentynyt autojen myynti Venäjällä. Lisäksi pudotusta voimisti vuoden 2014 ennätyksellisen korkea tuotannon taso, jota tuki puolustusmenojen huomattava lisäys.

Jalostusteollisuuden näkymät eivät ole tänäkään vuonna ruusuiset. Kotimainen kysyntä pysynee heikkona ja nopea inflaatio syö ruplan heikentymisen antamaa hintakilpailukykyä. Heikon ruplan myötä myös tuontikomponentit ovat kallistuneet, mikä heikentää monien yritysten kannattavuutta. Tuotannon lisäämistä voi vaikeuttaa vielä pitkään investointien vähäisyys, sillä jalostusteollisuuden investoinnit ovat Venäjällä vastanneet vain noin 2,5 % BKT:stä viime vuosina.

Venäjän teollisuus on yhä voimakkaasti keskittynyt öljyn ja kaasun tuotantoon, eikä tuotannon monipuolistumisesta ole juuri ollut merkkejä viime vuosina. Myös jalostusteollisuudessa öljynjalostus on suurin toimiala. Muun jalostusteollisuuden osuus Venäjän BKT:stä on noin 10 %. Suurimmat toimialat ovat elintarviketeollisuus, kone-, laite- ja kuljetusvälineteollisuus sekä metalliteollisuus.

Venäjän eräiden teollisuudenalojen kehitys
201608v.png
Lähde: Rosstat, BOFIT.