BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/08

Maailman kahden suurimman raakaöljyn viejän, Venäjän ja Saudi-Arabian, energiaministerit sopivat viime viikolla yhdessä Kuwaitin ja Venezuelan edustajien kanssa raakaöljyn tuotannon rajoittamisesta tammikuun 2016 tasolle siinä tapauksessa, että muut OPECin jäsenmaat liittyvät sopimukseen. Näin ei toistaiseksi ole käynyt.

Tuotantomäärien mahdollisella rajoittamisella pyritään vaikuttamaan öljyn markkinahintaan.  Venäjän olisi helppoa pitäytyä tammikuun tuotantomäärissä, sillä Venäjän energiaministeriön mukaan tammikuussa raakaöljyn tuotanto ylitti ennätykselliset 46 milj. tonnia. Jos tuotanto pysyisi tällä tasollaan koko kuluvan vuoden, Venäjän öljyntuotanto kasvaisi liki 3,5 % vuoteen 2015 verrattuna. Tähän tuskin päästään, sillä monet asiantuntijat uskovat, että Venäjän öljyntuotannon kapasiteetti on jo nyt täyskäytössä.

Vanhojen kenttien ehtymisestä ja investointien niukkuudesta johtuen öljyntuotannon ennustetaan supistuvan lähivuodet. Venäjän talousministeriön lokakuisessa ennusteessa öljyntuotannon ennakoitiin supistuvan tänä ja ensi vuonna noin puoli prosenttia. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tuoreimmassa katsauksessa ennustetaan Venäjän öljyntuotannon supistuvan lähivuodet liki prosentin vuosittain. Saudi-Arabialla vastaavia tuotantopulmia ei ole.


Näytä viikkokatsaus 2016/07 Näytä viikkokatsaus 2016/09