BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/07

Keskuspankin ennakkotietojen mukaan Venäjällä oli ulkomaista velkaa viime vuoden lopussa 515 mrd. dollaria. Loka-joulukuussa velan arvo supistui runsaat 20 mrd. dollaria, kun pankit ja yritykset lyhensivät velkojaan. Koko viime vuoden aikana velan arvo supistui runsaat 80 mrd. dollaria. Osa supistumisesta johtui kuitenkin ruplan huomattavasta heikentymisestä, sillä vajaa viidennes velasta on ruplamääräistä. Ruplamääräinen ulkomainen velka näyttääkin päinvastoin lisääntyneen viime vuoden aikana.

Venäjän valtiolla ulkomaista velkaa oli noin 30 mrd. dollaria (2 % BKT:stä). Jos mukaan luetaan myös keskuspankki ja valtion enemmistöomistuksessa olevat yritykset, koko julkisen sektorin osuus Venäjän ulkomaisesta velasta on noin puolet. Yksityisen sektorin ulkomaisesta velasta pääosa on pankkisektorin ulkopuolella toimivilla yrityksillä. Siitä yli kolmannes on kuitenkin konsernien sisäistä velkaa.

Venäjän ulkomaisesta velasta lyhytaikaista on noin 50 mrd. dollaria, josta keskuspankin arvion mukaan erääntyy vajaat 30 mrd. dollaria tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Venäjän valuuttavaranto oli tammikuun lopussa 370 mrd. dollaria, joten velan lyhennykset eivät aiheuttane ongelmia valuuttalikviditeetin osalta. Yksittäisillä yrityksillä voi kuitenkin olla vaikeuksia selvitä veloistaan. 


Näytä viikkokatsaus 2016/06 Näytä viikkokatsaus 2016/08