BOFIT Viikkokatsaus 2016/06
Kiinan teräksen kysyntä heikkenee, vienti kasvaa
Viime vuonna Kiina tuotti terästä 800 miljoonaa tonnia, mikä oli puolet koko maailman terästuotannosta. Suuri osa teräksestä menee rakentamisen tarpeisiin. Kun uusien rakennushankkeiden määrät ovat vähentyneet, myös teräksen kysyntä on supistunut. Terästä tuotettiin viime vuonna 2 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Teräksen hinnat Kiinan markkinoilla laskivat tuntuvasti ja sata suurinta tuottajaa tekivätkin tappiota yhteensä 65 mrd. juania (10 mrd. USD).
Terästuottajat ovat etsineet korvaavaa kysyntää vientimarkkinoilta. Halpa kiinalaisteräs onkin onnistunut valtaamaan markkinaosuuksia, ja vientimäärä on lähes kaksinkertaistunut kahden vuoden aikana. Tämä on saanut monet muut terästuottajat varpailleen. Kiinalaisteräkselle on asetettu erilaisia suojatulleja WTO-sitoumusten puitteissa niin EU:ssa, Yhdysvalloissa kuin Japanissakin. EU ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet tutkivansa suojatullien asettamista vielä nykyistä useammille kiinalaisille terästuotteille.
Kiinan teräksen tuotantokapasiteetti on noin 1 170 miljoonaa tonnia vuodessa ja uutta kapasiteettia ollaan edelleen avaamassa. Samaan aikaan teräksen kysynnän odotetaan vähenevän, kun talous on muuttumassa yhä palveluvetoisemmaksi. Maan hallitus on viime aikoina ilmoittanut toistuvasti pyrkivänsä sulkemaan terästeollisuuden ylikapasiteettia. Tavoite on vähentää 100–150 miljoonaa tonnia vuoteen 2020 mennessä. Vastaavia pyrkimyksiä on ollut useasti ennenkin, mutta tulokset ovat olleet laihoja, sillä paikallishallinnot ovat puolustaneet omaa tuotantoaan kiivaasti.