BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/05

Kesällä 2014 perustettu ”vertaislainapalvelu” Ezubao onnistui keräämään 50 miljardin juanin (7 mrd. EUR) varat, kun sen lupaama 9–15 prosentin korko veti puoleensa lähes miljoona kiinalaissijoittajaa. Tyypilliseen Ponzi-huijaustyyliin yhtiö oli tekaissut lähes kaikki sijoituskohteet. Yrityksen perustaja ja avainhenkilöt ottivat saaduista varoista oman osansa ja loput uusista varoista käytettiin aiempien asiakkaiden lainojen ja korkojen takaisinmaksuun. Vielä on epäselvää, missä määrin huijatuksi tulleiden sijoittajien varoja pystytään palauttamaan.

Vertaislainapalveluiden kasvu on ollut erittäin nopeaa. Joulukuisen sijoittajakyselyn mukaan vertaislainat olivat kolmanneksi kiinnostavin sijoitusmuoto. Joidenkin arvioiden mukaan vertaislainoja myönnettiin viime vuonna lähes 1 000 miljardilla juanilla (140 mrd. EUR) eli neljä kertaa enemmän kuin vuonna 2014. Kiinalaisviranomaisten vertaislainapalveluja koskevat säännöt ovat luonnosvaiheessa.

Monet muutkin löyhästi tai ei lainakaan säännellyt rahoitusmuodot ovat kasvaneet viime vuosina hyvin nopeasti. Samalla myös erilaisten väärinkäytösten määrä on kasvanut ja niitä nousee esille myös jatkossa.


Näytä viikkokatsaus 2016/04 Näytä viikkokatsaus 2016/06