BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/05

Vuoden alussa juan heikkeni vajaat 2 % dollariin nähden, minkä jälkeen keskuspankki on pitänyt juanin dollarikurssin hyvin vakaana. Hongkongissa noteerattava ja vapaan kaupankäynnin kohteena oleva juan (CNH) on sitä vastoin heikentynyt dollaria vastaan viime päivinä ja juanin heikkenemispaineen mittarina käytettävä CNY ja CNH kurssien ero on kasvanut.

Kiina on tiukentanut pääomarajoitteitaan hillitäkseen valuutan ulosvirtausta lukuisin toimin. Lehtitietojen mukaan keskuspankki on mm. rajoittanut ulkomaisten instituutioiden joukkovelkakirjojen myyntiä pankkienvälisillä markkinoilla ja kehottanut liikepankkeja rajoittamaan asiakkaidensa juanvarojen siirtämistä pois maasta. Myös uusien ulkomaisten sijoituskiintiöiden myöntäminen QDII- ja RQDII-ohjelmissa on ollut keskeytetty alkuvuodesta 2015 lähtien.

Lisäksi 25.1. alkaen pankkien reservivarantovaatimus on koskenut myös Hongkongissa ja muissa juan-keskuksissa tehtyjä talletuksia, mikä lisää juankaupan kustannuksia. Juanmääräisiä sijoituskohteita on vain rajoitetusti tarjolla Manner-Kiinan ulkopuolella, jolloin ulkomaiset pankit usein säilyttävät juanvarojaan talletuksina mannerkiinalaisissa pankeissa. Hongkongissa toimivia mannerkiinalaisia pankkeja on myös ohjattu lopettamaan pankkienvälisten lainojen tarjoaminen, mikä on ajoittain nostanut korkoja Hongkongissa.

Eräät ekonomistit ovat viime aikoina suositelleet Kiinalle pääomaliikkeiden tiukempaa rajoittamista lääkkeenä valuutan heikkenemiselle. Kiinan talous ja rahoitusjärjestelmä on kuitenkin avautunut siinä määrin, että pääoman ulosvirtauksen tukkiminen on käytännössä vaikeaa ja sotii maan avautumisstrategiaa vastaan. Tiukempien pääomarajoitusten sijaan Kiinan tulisi löytää tapa siirtyä nykyistä vapaammin määräytyviin valuuttakursseihin. Vapaasti määräytyvä valuutta mahdollistaisi pääomaliikkeiden vapauttamisen jatkamisen, mutta vaatisi myös kotimaisen rahapolitiikan selkiyttämistä.

Manner-Kiinassa (CNY) ja Hongkongissa (CNH) noteerattava juanin dollarikurssi
201605k.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2016/04 Näytä viikkokatsaus 2016/06