BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/05

Matalana pysyvä öljyn hinta ja heikko talouskehitys ovat johtaneet siihen, että talouspolitiikassa joudutaan tasapainottelemaan säästötarpeiden ja elvytysvaatimusten välillä. Julkisen sektorin säästöt vaativat väistämättä vaikeita ja epäsuosittuja toimenpiteitä, joiden toteuttamista halutaan välttää mahdollisimman pitkään. Venäjän johdon viimeaikaisista lausunnoista välittyvä kuva maan taloustilanteesta ja -näkymistä onkin hämmentävän optimistinen ottaen huomioon, että BKT supistui viime vuonna lähes 4 % ja öljyn hinta on alkuvuonna ollut 40 % alempi kuin vuotta aiemmin.

Menoleikkauksia on alettu valmistella finanssiministeriön johdolla, mutta suurin osa budjettimenoista on määrätty rajattavaksi leikkausten ulkopuolelle. Samaan aikaan talousministeriö valmistelee uutta talouden tukiohjelmaa tälle vuodelle. Ohjelma näyttää tosin jäävän lähinnä kosmeettiseksi, sillä siihen ei olla ohjaamassa juuri lisävaroja.  

Lisätulojen lähteistä esiin on taas nostettu valtionyritysten yksityistäminen. Yksityistämissuunnitelma on ollut vireillä jo vuosia, mutta suurten yritysten yksityistämistä on lykätty heikkoon markkinatilanteeseen vedoten. Tilanne tuskin paranee tänäkään vuonna ja presidentti Putinin yksityistämiselle asettamat ehdot kaventavat huomattavasti mahdollisten ostajien joukkoa lähinnä venäläisiin suurliikemiehiin. Parhaassakin tapauksessa yksityistämistulojen budjettia tukeva vaikutus jäänee rajalliseksi ja joka tapauksessa hetkelliseksi.  

Vaikeiden uudistusten välttely näkyy myös talouden pidemmän aikavälin suunnitelmissa. Talouden rakenteelliset ongelmat on tiedetty jo pitkään ja esim. tuoreessa kansallisen turvallisuuden strategiassa tavoitteiksi luetellaan yhä mm. investointi-ilmapiirin ja liiketoimintaympäristön kohentaminen sekä työn tuottavuuden lisääminen. Käytännön talouspolitiikassa nämä tavoitteet ovat kuitenkin jääneet taka-alalle, kun painopiste on asetettu tuonnin korvaukseen ja muihin liiketoiminnan rajoituksia lisääviin toimiin.


Näytä viikkokatsaus 2016/04 Näytä viikkokatsaus 2016/06