BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/04

Rosstat arvioi sekä teollisuustuotannon että vähittäiskaupan jatkaneen luisuaan. Joulukuussa vähittäiskauppa supistui 15 %, mikä johtui osin edellisvuoden joulukuun ostoryntäyksestä ruplan voimakkaan heikentymisen seurauksena. Investoinnit supistuivat joulukuussa lähes 9 % ja teollisuustuotanto lähes 5 % vuotta aiemmasta.

Viime vuonna Venäjän talous supistui ensimmäistä kertaa vuoden 2009 talouskriisin jälkeen (BKT -3,7 %), vaikka kasvu hidastuikin huomattavasti jo aiemmin talouden rakenteellisten ongelmien vuoksi. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin varsin erilainen kuin vuoden 2009 kriisissä. Kotitalouksien tulot ja kulutus ovat supistuneet huomattavasti voimakkaammin mm. julkisen sektorin pienemmän tuen vuoksi, kun menoja on suunnattu enemmän puolustussektorille. Reaalipalkat vähenivät viime vuonna lähes 10 % ja työttömyysaste nousi vajaaseen 6 prosentiin. Samalla vähittäiskauppa supistui 10 %.

Venäjän investointien ja vähittäiskaupan kehitys
201604v1.png
Lähde: Rosstat, BOFIT.

Investoinnit vähenivät viime vuonna runsaat 8 %. Vaikka investointien supistuminen on ollut hitaampaa kuin edellisessä kriisissä, se on jatkunut jo useamman vuoden heikon liiketoimintaympäristön, kiristyneen rahoitustilanteen sekä lisääntyneen epävarmuuden vuoksi. Surkea investointikehitys nakertaa myös tulevia kasvumahdollisuuksia.

Heikon kysynnän myötä teollisuustuotanto supistui viime vuonna 3 % ja rakentaminen 7 %. Kaivannaistuotanto pysyi ennallaan ja kasvua oli ainoastaan elintarviketeollisuudessa (2 %) sekä kemianteollisuudessa (6 %). Heikentynyt rupla on supistanut tuontia voimakkaasti ja tukenut hieman kotimaista tuotantoa. Kotimaista tuotantoa on pyritty tukemaan myös tuontia rajoittavilla toimilla. Niiden tehokkuus on kuitenkin ollut kyseenalaista. Pidemmällä aikavälillä tuontisubstituutiopolitiikka pikemmin heikentää kasvuedellytyksiä, koska se mm. rajoittaa kilpailua.


Näytä viikkokatsaus 2016/03 Näytä viikkokatsaus 2016/05