BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/52

​Kuudes Kiina-Afrikka-huippukokous järjestettiin joulukuun alussa Etelä-Afrikassa. Kokouksessa presidentti Xi Jinping korosti Kiinan olevan sitoutunut yhteistyön syventämiseen Afrikan maiden kanssa Kiinan talouskasvun hidastumisesta huolimatta. Kiinan ja Afrikan välisen kaupan sekä Kiinan suorien sijoitusten supistuminen ovat herättäneet huolta joidenkin maiden kyvystä selvitä Kiinan talouden rakennemuutoksen vaikutuksista. Xi lupasi Afrikan maille 60 mrd. dollaria rahoitusta eri kanavien välityksellä sekä velkojen uudelleenjärjestelyä.

Kiina on ollut jo pitkään Afrikan tärkein kauppakumppani. Afrikan maat vievät Kiinaan erityisesti raaka-aineita ja tuovat Kiinasta kulutustavaroita. Keskimäärin 20 % Afrikan tuonnista tulee Kiinasta ja noin 15 % maiden viennistä suuntautuu Kiinaan. Monilla mailla riippuvuus Kiinan-viennistä on paljon korkeampi: Eritrean, Kongon ja Angolan viennistä yli puolet menee Kiinaan. Afrikan 54 valtiosta 16:n viennistä yli 20 % suuntautuu Kiinaan. Vuonna 2014 Kiinan ja Afrikan maiden välisen kauppavaihdon arvo oli yli 220 mrd. dollaria. Kiinan Afrikan-tuonnin arvo oli lokakuussa yli 30 % alhaisempi kuin vuosi sitten raaka-aineiden halpenemisen vuoksi. Kiinan vienti Afrikkaan sen sijaan kasvoi lokakuussa edelleen noin 7 prosentin vuosivauhtia.

Kiinan sijoitukset Afrikkaan ovat olleet nopeassa kasvussa viimeisen vuosikymmenen. Kuitenkin Kiinan ulkomaisista suorista sijoituksista vain 3 % suuntautuu Afrikan maihin ja Kiina on vasta 7. suurin sijoittajamaa Afrikassa suurimman osan sijoituksista tullessa Yhdysvalloista. Kiinan kauppaministeriön tilastojen mukaan suorat sijoitukset Afrikkaan olivat tammi-kesäkuussa 1,2 mrd. dollaria, mikä on yli 40 % vuodentakaista vähemmän. Suurin osa kiinalaissijoituksista Afrikassa on tehty raaka-aine- ja energiasektoreille.

South China Morning Postin keräämien tietojen mukaan kiinalaisyritysten urakat Afrikassa ovat tänä vuonna jatkaneet kasvuaan, vaikka suorien sijoitusten määrä onkin supistunut. Kiinalaisyritykset ovat mukana mm. satama-, rautatie- ja öljyputkihankkeissa. Tämän vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon aikana sovittujen kiinalaisurakoiden ja -sijoitusten yhteenlaskettu määrä oli 18 mrd. dollaria, kun niiden määrä koko vuonna 2014 oli 34 mrd. dollaria.

Kiinan Afrikan-kauppa
201552k2.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/51