BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/52

​Kiinan talouskasvun hidastumisen myötä keskustelu maan hintakilpailukyvystä ja valuuttakurssipolitiikasta on vilkastunut. Kauppataseen kehitys on tärkeä indikaattori näitä kysymyksiä pohdittaessa.

Kiinan kauppataseen ylijäämä on kasvanut kuluvana vuonna nopeasti. Tammi-lokakuussa kauppataseen ylijäämä oli 490 mrd. dollaria, lähes 80 % enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Raaka-aineet, energia ja metallit ovat kattaneet viime vuosina lähes 40 % Kiinan tuonnin arvosta. Tänä vuonna osuus on laskenut hieman näiden tuotteiden hintojen laskun seurauksena. Kiinan viennistä kyseiset erät kattavat vain runsaat 10 %. Koska raaka-aineiden hinnat eivät heijastele Kiinan kilpailukykyä, on kiinnostavaa tarkastella kauppatasetta myös ilman raaka-ainekauppaa.

Kauppataseen ylijäämä ilman raaka-aineiden, metallien ja energian kauppaa oli tammi-lokakuussa vain 5 % suurempi kuin vuosi sitten. Tänä vuonna vuositason ylijäämä ilman kyseisiä eriä on pysytellyt tasaisena. Kauppataseen kehitys ilman raaka-aineita ei siis viittaa isoihin muutoksiin Kiinan ulkoisessa tasapainossa tai kilpailukyvyssä.

Kiinan koko kauppatase sekä raaka-aineista, energiasta ja metalleista puhdistettu kauppatase
201552k1.png
Lähde: CEIC, BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2015/51