BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/52

​Ukraina ilmoitti odotetusti, että se ei pysty maksamaan Venäjälle 20.12. erääntynyttä 3 mrd. dollarin velkaansa alkuperäisten lainaehtojen mukaisesti. IMF on tulkinnut velan julkisen sektorin saatavaksi. Joulukuun alun sääntömuutoksen jälkeen julkisen sektorin saataviin kohdistuvat maksurästit eivät kuitenkaan enää automaattisesti estä IMF:n luototusta, joten Ukrainan voimassa olevaa ohjelmaa voidaan jatkaa. Venäjä kritisoi päätöstä voimakkaasti. Ukraina ja Venäjä eivät ole päässeet sopuun velkajärjestelystä ja Venäjä on uhannut viedä asian oikeuteen, jos Ukraina ei maksa velkaa vuoden loppuun mennessä.

Lisäksi Venäjä päätti lopettaa vapaakaupan Ukrainan kanssa ensi vuoden alussa, jolloin EU:n ja Ukrainan välisen vapaakauppasopimuksen on määrä astua voimaan. Venäjä kieltää myös maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuonnin Ukrainasta. Venäjän ja Ukrainan välinen kauppa on supistunut voimakkaasti Venäjän liitettyä Krimin osakseen keväällä 2014. Tämän vuoden tammi-syyskuussa Ukrainan osuus Venäjän tuonnista ja viennistä oli noin 3 %. Venäjän osuus Ukrainan viennistä oli 13 % ja tuonnista 20 %, kun EU:n vastaavat osuudet olivat 33 % ja 41 %.

EU päätti jatkaa Venäjään kohdistuvia ulkomaankauppaa ja rahoitusmarkkinoita koskevia rajoitteita edelleen puolella vuodella, joten ne ovat voimassa 31.7.2016 asti.


Näytä viikkokatsaus 2015/51