BOFIT Viikkokatsaus 2015/52
Venäjällä valtion Vneshekonombank mittavan tuen tarpeessa
Tukitarpeen suuruudeksi on eri arvioissa ennakoitu 15–20 mrd. euroa, joka jakaantuu usealle vuodelle. Tuen suuruudesta ja antamisaikataulusta odotetaan päätöstä mahdollisesti vielä tämän vuoden puolella. Vneshekonombank (VEB) on saanut tähän mennessä kansallisen hyvinvoinnin rahastosta talletuksina yhteensä yli 8 mrd. euroa lähinnä sen sekä VEB-ryhmään kuuluvien pankkien ja muiden rahoitusyritysten pääoman kasvattamiseksi. Lisäksi tänä vuonna VEB on saanut 0,5 mrd. euroa muuta tukea, josta valtaosa tuli tilityksinä keskuspankin viime vuoden voitosta.
Tuen tarvetta on syntynyt lähinnä VEBin myöntämistä luotoista, joista osa on annettu Venäjän hallituksen päätösten mukaisesti mm. Sotshin talviolympialaisiin liittyneisiin rakennushankkeisiin. VEBin myöntämien luottojen kanta kasvoi rupla-arvoltaan neljäsosalla vuonna 2013 ja peräti puolella vuonna 2014, minkä jälkeen kasvu on lakannut. Luottosalkkunsa heikentyessä VEB on tehnyt huomattavia tappiovarauksia etenkin viime vuonna ja edelleen myös tänä vuonna, mikä on ajanut sen tuloksen tappiolliseksi. Tappiota kertyi VEB-ryhmän venäläisissä pankeissa viime vuonna noin 5 mrd. euroa ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla vajaat 1,5 mrd. euroa. VEB-ryhmän tappiota on syventänyt VEBin Ukrainassa olevan tytärpankin heikentynyt tilanne.
Tuen tarvetta korostaa VEBin velkatilanne. VEB on Yhdysvaltojen ja EU-maiden rahoituspakotteiden alainen, mikä on käytännössä tyrehdyttänyt VEBin mahdollisuudet jälleenrahoittaa ulkomaista velkaansa. Kesäkuun lopussa VEBillä oli eri arvioiden mukaan markkinoilta otettua velkaa 15–20 mrd. euroa, josta vajaat 9 mrd. euroa oli eurobondeja. Suuri osa veloista on varsin pitkäaikaisia, mutta ensi vuoden aikana VEB tarvitsee finanssi- ja talousministeriön mukaan velkojensa hoitoon 2,5–3 mrd. euroa. Helpotusta VEB on saamassa Kiinan kehityspankilta, jonka kanssa se sopi joulukuussa 10 mrd. juanin (1,4 mrd. EUR) 5-vuotisesta luotosta.
VEB harjoittaa myös kaupallista pankkitoimintaa, mutta sitä ei ole rekisteröity pankiksi eikä se ole kuulunut keskuspankin pankkivalvonnan piiriin. VEB-ryhmän Venäjällä olevien pankkien tase on noin 45 mrd. euroa, jolla VEB sijoittuisi Venäjän pankeista neljänneksi suurimmaksi ja vastaisi noin 4 % pankkisektorin taseesta.