BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/45

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitea viimeisteli lokakuun lopun kokouksessaan ehdotuksen vuosien 2016–2020 viisivuotissuunnitelmaksi. Suunnitelmassa korostetaan nopean ja kestävän talouskasvun tärkeyttä, joten on luonnollista, että ehdotuksessa alleviivataan talousuudistusten ja kansainväliselle kilpailulle avautumisen jatkamista. Rahoitusmarkkinoilla pääomaliikkeitä vapautetaan ja juanin kansainvälistymistä tuetaan. Ulkomaisia investointeja houkutellaan ottamalla käyttöön negatiivisten listojen malli, jossa määritellään nykyistä selvemmin toimialat, joille ulkomaiset yritykset eivät voi investoida, ja vapautetaan muut toimialat.

Paljon huomiota on saanut päätös luopua 1970-luvun lopulla käyttöön otetusta yhden lapsen politiikasta. Tulevaisuudessa perheessä saa pääsääntöisesti olla kaksi lasta. Vaikka päätöksen taustalla on Kiinan ikääntymisongelma, se ei tuo nopeaa ratkaisua. Jää nähtäväksi, kuinka paljon muutos lisää syntyvyyttä, sillä kustannusten ja lastenhoidon järjestämiseen liittyvien vaikeuksien takia monet parit näyttäisivät jatkossakin tyytyvän yhteen lapseen. Päätös tuo kuitenkin perspektiiviä Kiinan kehitykseen ja mahdollistaa muihin uudistuksiin keskittymisen. 

Muilta osin julkaistu suunnitelma on yleisluontoinen ja pitää sisällään köyhyyden poistamista, tuloerojen kaventamista, terveydenhuollon kohentamista ja ammatillisen koulutuksen kehittämistä. Sosiaaliturvaa ja eläkkeiden kattavuutta on tarkoitus parantaa ja suunnitelmat pitävät sisällään myös eläkeiän vähittäisen nostamisen. Ympäristön kohentamiselle annetaan seuraavalla viisivuotiskaudella suuri paino. Poliittisille uudistuksille ei suunnitelmassa ole sijaa.

Uusi viisivuotissuunnitelma hyväksytään Kansankongressin istunnossa ensi maaliskuussa.


Näytä viikkokatsaus 2015/44 Näytä viikkokatsaus 2015/46