BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/45

Venäjän talouden vaikeuksista ja rahoitusmarkkinapakotteista johtuen yritysten kansainvälisesti liikkeelle laskemien joukkovelkakirjojen ja syndikoitujen luottojen määrä on romahtanut kuluvan vuoden aikana. Lehtitietojen mukaan syndikoituja luottoja myönnettiin kuluvan vuoden tammi-syyskuussa vain 2,7 mrd. dollarin arvosta, eli liki 70 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Yritysten erääntyviä eurobondeja on maksettu takaisin huomattavasti enemmän kuin uusia on laskettu liikkeelle. Tammi-syyskuussa laskettiin liikkeelle vain 5 eurobondia, joiden yhteisarvo oli noin 700 milj. dollaria. Vuosien 2013 ja 2014 vastaavana aikana liikkeellelaskuja oli 47 mrd. ja 10 mrd. dollarin arvosta. Lokakuussa sekä Gazprom että Norilsk Nickel kuitenkin laskivat onnistuneesti liikkeelle miljardin dollarin eurobondit, mikä viitannee kansainvälisten sijoittajien kiinnostuksen elpymiseen.

Yritysten kotimaisten joukkovelkakirjojen liikkeellelaskut sen sijaan eivät ole supistuneet. Tammi-syyskuussa velkakirjoja laskettiin liikkeelle lähes 1 500 mrd. ruplan (25 mrd. dollarin) edestä eli hieman enemmän kuin vuotta aiemmin. Markkinaa dominoi muutama öljy- ja kaasualan suuryritys.

Yritysten luotonotto kotimaisilta pankeilta väheni tammi-syyskuussa merkittävästi vuotta aiemmasta. Yrityslainojen kanta sen sijaan paisui rupla-arvoltaan syyskuun loppua edeltäneiden 12 kuukauden aikana noin viidesosan eli muutaman prosentin inflaatiota nopeammin. Kannan kasvusta kuitenkin valtaosa johtui ruplan heikentymisen vaikutuksesta valuuttamääräisten luottojen rupla-arvoon. Luottokannan kasvun hidastuminen ja ruplan heikentyminen ovat kasvattaneet myös valuuttaluottojen osuutta yritysluottokannasta. Syyskuun lopussa kymmenen yrityslainamarkkinoilla suurimman pankin luottokannasta noin 45 % oli valuuttamääräistä. Koko pankkisektorin luotoissa osuus oli 30 %.

Luototus kohdistuu lähinnä suurille ja vakavaraisille yrityksille. Keskuspankin tilastojen mukaan pienten ja keskisuurten yritysten luottokanta on nimellisestikin supistunut koko vuoden. Yritysluottomarkkina on hyvin keskittynyt myös pankkien osalta. Kymmenen suurinta luotottajaa kattaa noin 75 % koko yritysluottokannasta.


Näytä viikkokatsaus 2015/44 Näytä viikkokatsaus 2015/46