BOFIT Viikkokatsaus 42/2015
Pitkään jatkunut tuottajahintojen lasku painaa yritysten voittoja Kiinassa
Tuottajahinnat olivat syyskuussa 5,9 % vuodentakaista pienemmät. Tuottajahinnat ovat laskeneet lähes neljän vuoden ajan ja ovat nyt 12 % alempana kuin syyskuussa 2011. Syyskuun kuluttajahintainflaatio oli 1,6 %. Inflaatiovauhti hidastui hieman, ja elokuusta hinnat nousivat 0,1 %. Ruuan ja öljyn hinta heiluttaa kuluttajahintoja. Elintarvikkeista ja energiasta puhdistettu kuluttajainflaatio on pysytellyt kuluvan vuoden lähellä 1,6 prosenttia.
Tuottajahintojen halpenemisen lisäksi kiinalaisyritysten voittoja ovat viime aikoina laskeneet osakurssien alamäki ja valuuttakurssivaihtelut. Tilastoviraston raportoimat suurten teollisuusyritysten voitot olivat tammi-elokuussa 2 % pienemmät kuin vuotta aiemmin. Valtionyritysten voitot laskivat, mutta yksityisten teollisuusyritysten voitot kasvoivat 7 %. Erityisesti laskivat kaivannaisteollisuuden voitot, jotka puolittuivat vuodentakaisesta. Tehdasteollisuuden sekä sähkö-, vesi-, ja kaasualan voitot kasvoivat. Myös yritysten tulojen kasvu hidastui. Teollisuusyritysten keskimääräinen voittomarginaali, voittojen ja tulojen suhde, oli tammi-elokuussa 5,4 % eli lähes sama kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Tuottajahintojen lasku johtuu pääosin monien toimialojen ylikapasiteetista ja liikatuotannosta sekä energian ja raaka-aineiden halpenemisesta. Kiina ei ole yksin ongelmien kanssa. Tuottajahinnat ja yritysten voitot ovat laskussa myös useissa muissa Aasian kehittyvissä maissa. Elokuussa tuottajahinnat laskivat mm. Etelä-Koreassa (-4 %), Thaimaassa ( 4 %), Malesiassa (-5 %), Filippiineillä (-8 %) ja Intiassa (tukkuhinnat -5 %).