BOFIT Viikkokatsaus 41/2015

Pääsyä Kiinan velkakirja- ja valuuttamarkkinoille avataan



Kiinan pääministeri ilmoitti syyskuussa, että Manner-Kiinan pankkien välinen valuuttakauppa avataan ulkomaisille keskuspankeille. Muutoksen tarkkaa aikataulua ei ole ilmoitettu. Muutamaa päivää myöhemmin keskuspankki ilmoitti, että ulkomaisille keskuspankeille sallitaan myös johdannaiskauppa pankkien välisillä valuuttamarkkinoilla. Heinäkuussa keskuspankeille ja kansainvälisille rahoituslaitoksille avattiin pääsy Kiinan pankkienvälisille joukkovelkakirjamarkkinoille.

Syyskuussa viranomaiset ilmoittivat helpottavansa Panda-bondien (juanmääräinen velkakirja, jonka laskee liikkeelle ulkomainen toimija Manner-Kiinassa) liikkeellelaskua. HSBC:n ja Bank of Chinan hongkongilaisista haarakonttoreista tuli ensimmäiset liikkeeseenlaskijat, kun keskus-pankki hyväksyi 1 mrd. juanin (157 milj. dollarin) ja 10 mrd. juanin liikkeeseenlaskut syyskuun loppupuolella. Panda-bondien liikkeeseenlasku on ollut mahdollista vuodesta 2010, mutta niitä on tehty vain muutamia, koska säännöt ovat olleet hyvin tiukat. Pääomaliikkeiden rajoitukset, kansainvälisistä standardeista eroavat kirjanpitovaatimukset ja pitkällinen hyväksymisprosessi ovat vähentäneet ulkomaisten pankkien ja yritysten kiinnostusta Panda-bondeihin.

Kiinassa on tehty tänä vuonna huomattava määrä rahoitusmarkkinauudistuksia markkinaturbulenssista huolimatta. Valuuttamarkkinoiden epävarmuus, pääomien ulosvirtauksen kiihtyminen sekä osakemarkkinoiden romahdus ovat kuitenkin saaneet viranomaiset asettamaan joitakin uusia rajoituksia sekä kiristämään vanhoja rajoituksia. Toisaalta ei ole syytä olettaa, että reformien tahti hidastuisi tai että ilmoitettuja uudistuksia ei jollain aikavälillä toteutettaisi.

Paineita uudistuksiin lisää monimutkaisemmaksi muuttuvan talousjärjestelmän valvonnan vaikeutuminen. Maksutaseen kasvava negatiivinen virhetermi kertoo pääomien virtaamisesta ulos maasta virallisten reittien ohi. Pääomarajoituksia kierretään myös kauppataseen kautta. Uudistusten jatkamista tukee se, että maan johdolle on tärkeää, että juan saavuttaa kaupankäyntivaluutan lisäksi reservivaluutan statuksen. Juanin SDR-koriin hyväksymisen varmistaminen on taustalla monessa viimeaikaisessa uudistuksessa. Tämä tulee määrittämään lähitulevaisuudessa Kiinan toimia valuutta- ja rahoitusmarkkinoilla.