BOFIT Viikkokatsaus 41/2015

Juan nousi jenin ohi neljänneksi suurimmaksi maksuvaluutaksi



Pankkien välisiin viestintäpalveluihin keskittyvän SWIFT-järjestön mukaan Kiinan juanin osuus kansainvälisen maksuliikenteen arvosta nousi elokuussa 2,8 prosenttiin, millä se nousi ensimmäistä kertaa Japanin jeniä käytetymmäksi maksuvaluutaksi. Vaikka ero jeniin on hiuksenhieno ja järjestys saattaa vielä lähikuukausina muuttua, Kiinan kasvunäkymät ja kasvava kiinnostus juania kohtaan viittaavat vahvasti siihen, että juan vakiinnuttaa paikkansa neljänneksi tärkeimpänä maksuvaluuttana. Edellä ovat punta (osuus 8 %), euro (27 %) ja dollari (45 %).

Juanin kansainvälisen käytön lisääntyminen on ollut nopeaa, sillä kolmen viime vuoden aikana se on ohittanut seitsemän valuuttaa kansainvälisesti käytetyimpien maksuvaluuttojen listalla. Kiinan sekä Hongkongin ja Aasian maiden välisissä maksuissa juan on jo eniten käytetty valuutta.

Juanin nousua on tukenut markkinainfrastruktuurin kehittäminen. Viimeisimpänä askeleena Kiinan keskuspankki ilmoitti 8. lokakuuta, että maan uusi kansainvälinen maksujärjestelmä (CIPS) on otettu käyttöön. Sen on määrä helpottaa entisestään juan-maksujen tekemistä kansainvälisessä liiketoiminnassa.