BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/40

Kiinan presidentin Xi Jinpingin syyskuun lopulla tapahtuneen vierailun aikana keskusteltiin mm. talousyhteistyön syventämisestä ja verkkoturvallisuuden parantamisesta.

Xi lupasi parantaa ulkomaisten yritysten toimintaedellytyksiä Kiinassa sekä ilmoitti Kiinan osallistuvan jatkossa voimakkaammin kehitysyhteistyöhön. Vierailun tuloksena syntyi myös periaatesopimus verkkourkinnan kitkemisestä. Neuvotteluita käytiin myös Kiinan ja Yhdysvaltojen välisestä investointisopimuksesta, mutta ne eivät edenneet. Neuvotteluita on käyty jo vuodesta 2008, mutta maiden välillä on edelleen merkittäviä erimielisyyksiä sopimuksen sisällöstä. Yhdysvaltojen näkökulmasta Kiina pyrkii edelleen suojaamaan liian monta toimialaa ulkomaiselta kilpailulta.

Yhdysvallat on Kiinan tärkein vientimarkkina (17 % viennistä) ja toisaalta Yhdysvalloille Kiina on kolmanneksi suurin vientimarkkina EU:n ja Kanadan jälkeen. Erityisesti Yhdysvaltojen palveluvienti Kiinaan on kasvanut nopeasti. Maat ovat myös merkittäviä ulkomaisten suorien sijoitusten lähteitä toisilleen. Amerikkalaispankkien Kiina-saatavien kasvu ja Kiinan hallussa oleva Yhdysvaltojen hallituksen velkakirjojen suuri määrä lisäävät keskinäisriippuvuutta.

Kiinan Yhdysvaltojen-kauppa
201540k1.png
Lähde: Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2015/39 Näytä viikkokatsaus 2015/41