BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/40

Presidentti Vladimir Putin linjasi viime viikolla, että federaatiobudjetin vaje ei saa ensi vuonna ylittää kolmea prosenttia BKT:stä. Tavoite on sama kuin tälle vuodelle odotettu vaje. Finanssiministeriön budjettiehdotuksen mukaan alle kolmen prosentin vajeeseen voidaan päästä, jos budjetin menot pidetään nimellisruplissa samansuuruisina kuin tänä vuonna. Budjetin tulolaskelmassa on mm. oletettu, että öljyn hinta (Urals) on ensi vuonna 50 dollaria tynnyriltä ja ruplan kurssi hieman heikompi kuin 60 ruplaa dollarilta. Syyskuun jälkipuoliskolla dollarilla sai 65–66 ruplaa.

Budjetin menojen rajoittamisesta ja tulojen lisäämisestä on parin viime viikon aikana käyty tiiviitä keskusteluja hallituksen piirissä. Vuoden 2016 budjettimenoja koskevat erimielisyydet ovat kohdistuneet etenkin eläkkeisiin. Finanssiministeriö on ehdottanut paluuta eläkevarojen rahastointiin, joka jäädytettiin vuosiksi 2014–15. Pääministeri Dmitri Medvedev teki tällä viikolla alustavan päätöksen jäädytyksen jatkamisesta vuonna 2016, millä lisättäisiin budjetin käyttövaroja lähes puoli prosenttia BKT:stä. Toinen näkemysero koskee eläkkeiden indeksikorotuksia. Finanssiministeriön menoehdotuksen mukaan korotuksia ei vuonna 2016 tehtäisi enää toteutuneen inflaation mukaan vaan jopa alle ennustetun inflaation eli 12 prosentin sijasta vain 4 prosentin suuruisina. Pysymistä nykyisessä indeksoinnissa ovat esittäneet sosiaaliasioista vastaavat ministerit. Ero näiden kahden lähtökohdan välillä vastaa finanssiministeriön mukaan summaa, joka on huomattavasti yli puoli prosenttia BKT:stä. Hallituksessa haetaan kompromissia.

Budjetin tuloarvion suurimmaksi kysymykseksi on noussut suurten vientiyritysten ruplan heikentymisen johdosta kasvaneiden voittojen verottaminen. Presidentti Putin antoi hallitukselle tehtäväksi asian valmistelun. Finanssiministeriö on ehdottanut öljyn tuotantoveron muuttamista siten, että toimenpiteellä olisi kerätty budjettiin lisätuloja lähemmäs prosentti BKT:stä. Pääministeri Dmitri Medvedev kuitenkin torjui ehdotuksen tällä viikolla. Hallituksen piirissä ja finanssiministeriössä pohditaan nyt lievennystä öljyn vientitullin aiemmin päätettyyn alentamissuunnitelmaan, korotuksia kaasun ja myös joidenkin malmien tuotantoveroihin sekä keskuspankin voitoista budjettiin perittävän osuuden kasvattamista. Rahoitusmarkkinoilla käänteitä on seurattu epävarmoissa tunnelmissa.


Näytä viikkokatsaus 2015/39 Näytä viikkokatsaus 2015/41