BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/39

Kansainvälisen järjestelypankin (BIS) uusimmissa tilastoissa tammi-maaliskuulta Kiina nousee esiin vertailtaessa ns. ennalta varoittavia indikaattoreita kotimaisen pankkikriisin riskistä. Erityisesti velkaantumisasteen kasvu on hälyttävä. Kiinan luottokanta suhteessa BKT:hen on noussut 25 % pitkän aikavälin trendin yläpuolelle. Poikkeama on niin suuri, että keskimäärin kahdessa kolmesta tapauksesta se on johtanut pankkikriisiin. Myös Brasilia ja Turkki ovat ylittäneet tämän kriittisen tason. Niin ikään IMF on nostanut esille, että historiallisesti maissa, joissa velkaantuminen on ollut yhtä nopeaa, velan kasvu on johtanut pankkikriisiin.

BIS:n varoittavista indikaattoreista myös velanhoitosuhteen nousu on ollut Kiinassa nopeaa. Velanhoitosuhteella tarkoitetaan sitä osuutta tuloista, joka käytetään korkomaksuihin ja lainanlyhennyksiin. Kiinassa tämä suhdeluku on yksityisellä sektorilla 20 %, mikä on 6 % suurempi kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin. Tätä suurempi poikkeama pitkän aikavälin keskiarvosta on BIS:n tarkkailemista maista vain Hongkongilla ja Venäjällä. Erityisesti korkojen noustessa velanhoitosuhteen kasvu Kiinassa olisi hälyttävä.

Tammi-kesäkuussa Kiinan viisi suurinta pankkia raportoivat poistaneensa kirjanpidosta järjestämättömiä luottoja yhteensä 140 mrd. juanin arvosta, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Järjestämättömien luottojen määrä pankkisektorilla kokonaisuudessaan on noussut tammi-kesäkuussa 250 mrd. juania. Kasvu on yhtä suuri kuin koko viime vuonna yhteensä. Kesäkuun lopussa järjestämättömiä luottoja oli yhteensä 1 090 mrd. juanin arvosta (150 mrd. euroa), mutta niiden osuus kaikista lainoista on vain 1,5 %. Viime vuoden lopussa osuus oli 1,3 %. Useat tahot ovat huomauttaneet järjestämättömien lainojen osuuden olevan todennäköisesti tätä virallisesti raportoitua paljon suurempi.


Näytä viikkokatsaus 2015/38 Näytä viikkokatsaus 2015/40