BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/39

Kiinan viranomaiset ilmoittivat viime viikolla, että pitkäaikaisten (maturiteetti yli vuosi) joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskua ulkomailla ja valuuttamääräisten pankkilainojen ottoa koskevia sääntöjä yksinkertaistetaan. Muutoksen myötä jokaista yksittäistä liikkeeseenlaskua ja lainaa ei tarvitse enää hyväksyttää viranomaisilla, kunhan se on yritykselle myönnetyn ulkomaisen velan kiintiön puitteissa.

Pääomien ulosvirtaus Kiinasta on viime kuukausien aikana kiihtynyt mm. osake- ja valuuttamarkkinoiden epävarmuuden vuoksi. Tähän liittyen keskuspankki on yrittänyt hillitä juanin heikentymispaineita tukemalla kurssia interventioin sekä kiristämällä säädöksiä. Ulkomaisen luotonoton rajoitusten lieventäminen voi helpottaa ja lisätä pääomantuontia, joka tasapainottaisi ulosvirtausta. Lyhyellä aikavälillä kiinalaisyritysten ulkomainen velanotto tuskin lisääntyy kovin nopeasti, sillä kiinnostusta hillitsevät odotukset juanin heikentymisestä ja viimeaikainen korkojen lasku kotimaassa.

Kiinan koko ulkomaisen velan kanta oli tämän vuoden maaliskuussa 1 670 mrd. dollaria, josta noin 25 % oli pitkäaikaista velkaa ja loput maturiteetiltaan alle vuoden velkaa.


Näytä viikkokatsaus 2015/38 Näytä viikkokatsaus 2015/40