BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/39

Tällä viikolla julkaisemassamme uudessa Kiina-ennusteessa uskomme aikaisempaan tapaan Kiinan BKT:n kasvun yltävän vielä tänä vuonna lähelle 7:ää prosenttia, minkä jälkeen kasvu jatkaa hidastumistaan 6 prosentin paikkeille vuosina 2016–2017. Lähiajan kasvua tukevat finanssi- ja rahapoliittiset elvytystoimet sekä myönteinen vaihtosuhdekehitys, mikä johtuu energian ja raaka-aineiden hintojen laskusta. Nopean kasvun turvaaminen tulevina vuosina edellyttää määrätietoista reformipolitiikkaa, jotta maahan saadaan uusia kasvumoottoreita. Talousuudistukset ovat tärkeitä myös olemassa olevien ongelmien ratkaisemiseksi.

Kasvun hidastuminen on luonnollinen osa Kiinan kehitystä ja se on yhteydessä kasvumallin muutokseen, jossa investointeihin ja tavaratuotantoon perustunut kasvu antaa tilaa kulutuskysyntään ja palveluihin nojaavalle kasvulle. Viime vuonna yksityinen ja julkinen kulutus muodosti yli puolet BKT:stä ensi kertaa sitten vuoden 2006. Investointien yli 40 prosentin BKT-osuus on silti tavattoman suuri ja kertoo rakennemuutoksen jatkumisesta vielä pitkään. Tarjontapuolella palvelusektorin osuus on jo lähes puolet BKT:stä, ja se onkin ollut pääroolissa kannattelemassa työllisyyttä.

Kiinan mittaluokan järjestelmä- ja rakennemuutokset tuovat väkisin mukanaan sopeutumispakkoa ja häiriöitä, jotka ainakin osin kertovat asioiden muuttuvan toivottuun suuntaan. Tärkeää on, että reformeja on tehty markkinahäiriöistä huolimatta.

Vaikka häiriöt ovat luonnollinen osa Kiina kehitysvaihetta, ongelmien vakavuutta ei ole syytä vähätellä. Velkatasot maassa ovat kohoamassa, joten tämä jo ennestään keskeinen talouspoliittinen ongelma on vain pahenemassa ja siihen liittyvät riskit kasvamassa. Vakavat markkinahäiriöt voivat pahimmillaan pysäyttää reformit, jolloin maan kehitysnäkymät jouduttaisiin arvioimaan uudelleen.

Kiinan BKT:n kasvu ja BOFITin ennuste vuosiksi 2015–2017
201539k.png
Lähde: NBSC ja BOFIT.

Linkki ennusteeseen >>


Näytä viikkokatsaus 2015/38 Näytä viikkokatsaus 2015/40