BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/39

Venäjän talous on pienentynyt tänä vuonna tuntuvasti, koska öljyn hinta laski jyrkästi vuonna 2014. BOFITin vuodet 2015–2017 kattavan ennusteen mukaan BKT vähenee tänä vuonna noin 4 %, jos öljyn hinta on hieman alle 55 dollaria tynnyriltä. Epävarmuus vähentää investointeja, ja kulutus kärsii viime talven inflaatioryöpystä. Valtiontalouden menot vähenevät reaalisesti. Toisaalta vastoin aiempia odotuksia Venäjän öljynvienti kasvaa hyvin. Tuonnin määrä on supistunut, ja sen odotetaan olevan neljäsosan pienempi kuin vuonna 2014.

Vuosina 2016–2017 öljyn hinnan oletetaan nousevan lievästi, mutta vuoden 2014 hinnanromahdus painaa taloutta vielä vuonna 2016. Epävarmuutta ylläpitävät jatkuvat jännitteet Itä-Ukrainassa ja pakotteet, joiden oletetaan pysyvän voimassa suhteellisen kauan. Keskeinen epävarmuus on myös talouden ja kaupan rajoitustoimien kehitys Venäjällä. BKT:n ennustetaan laskevan 2 % vuonna 2016, ja myös tuonnin odotetaan edelleen hieman supistuvan. Vuonna 2017 BKT kasvaa noin prosentin ja tuonti elpyy vähitellen. Elpymisen jälkeen talouden kasvu jää hitaaksi, sillä kasvun mahdollisuuksia ovat heikentäneet investointien vähäisyys sekä Venäjän systeemipuutteet ja niiden korjaamatta jättäminen.

Tuonnin toipumista tukevat talouden ja Venäjän vientitulojen elpyminen sekä ruplan reaalikurssi, joka vahvistuu, kun Venäjän inflaatio pysyy merkittävästi nopeampana kuin kauppakumppanimaissa.

Vuonna 2016 yksityinen kulutus supistuu vielä hieman, kun inflaatio vaimenee hitaasti ja palkat nousevat vaisusti. Työmarkkinoilla paineita purettaneen paljolti lomautuksilla ja osa-aikaistamisilla. Viennin määrä lisääntyy hitaasti, koska öljysektorin vienti kääntynee laskuun. Investoinnit pienenevät edelleen jonkin verran, sillä epävarmuus talouden ja toimintaympäristön näkymistä ei hellitä.

Rahapoliittinen elvytys on hankalaa, koska yritysten investointihalut ovat vähäisiä. Valtiontalous on joutunut niukkuuden keskelle öljytulojen pudottua, ja käsillä on tarve karsia menoja. Esiin on yhä selvemmin noussut rajoittamispolitiikka kotimaisen tuotannon tukemiseksi.

Ennusteen riskit ovat edelleen suuret. Keskeinen riski on öljyn hinnan mahdollinen muuttuminen oletetusta suuntaan tai toiseen. Myös Itä-Ukrainan tilanne voi heikentyä tai myös kääntyä parempaan, mutta myönteiset muutokset vaikuttaisivat investointeihin hitaammin kuin kielteiset tapahtumat. Tuontiennusteen oleellisen riskin muodostavat erilaiset kielteiset tapahtumat, jotka heikentäisivät ruplaa. Valtiontalouden menojen lisääminen voisi olla mahdollista, jos sosiaaliset paineet kasvaisivat tuntuvasti vaalien alla.

Linkki ennusteeseen >>


Näytä viikkokatsaus 2015/38 Näytä viikkokatsaus 2015/40