BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/38

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolkolla talouden kokonaisinvestointien supistumisen (yli 5 % vuodentakaisesta) taustalla oli tuntuvia sektorikohtaisia eroja. Investointien suuremman supistumisen ehkäisi vuoden 2014 tapaan suurten ja keskisuurten yritysten energiakaivannaisten eli lähinnä öljyn ja kaasun tuotantoon kohdistuvien investointien määrän voimakas kasvu.

Kokonaisuutena talouden muut investoinnit vähenivät paljon. Tämä johtui huomattavassa määrin siitä, että investoinnit sähkön tuotantoon ja rautatiekuljetuksiin, jotka kummatkin vähenivät jo vuosina 2013–14, kutistuivat paljon, ja investoinnit öljyn ja kaasun kuljetusputkistoihin vähenivät jyrkästi. Investoinnit öljynjalostukseen kääntyivät laskuun usean kasvuvuoden jälkeen. Investoinnit muun jalostavan teollisuuden suurissa ja keskisuurissa yrityksissä supistuivat pari prosenttia, jo kolmatta peräkkäistä vuotta.

Pienissä yrityksissä ja harmaassa taloudessa investoitiin Rosstatin mukaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla saman verran kuin vuotta aiemmin. Myös vuonna 2014 tämän lohkon investoinnit  pysyivät edellisen vuoden tasolla.

Investointien muista rakenteista on vuoden mittaan käytettävissä vain ruplamääräisiä tietoja, mutta myös ne heijastavat heikkoa kehitystä. Investoinnit asuntorakentamiseen samoin kuin muuhun rakentamiseen supistuivat hieman jopa nimellisruplissa vuodentakaisesta. Investointimenot koneisiin ja laitteisiin sekä kuljetusvälineisiin kasvoivat vain prosentin.

Investointien rahoituksessa lisääntyi lähinnä yritysten omien varojen käyttö, joskin sekin nimellisruplissa huomattavasti inflaatiota hitaammin. Taustalla oli lähinnä öljy- ja kaasualojen kannattavuuden parantuminen alkuvuonna, mikä johtui ruplan heikkenemisen tuomista hyödyistä näiden alojen vientiyrityksille. Valtion eri tasojen budjettien menot investointeihin lisääntyivät hieman kokonaisuutena, mutta investointimenot etenkin alueiden ja kuntien budjeteissa vähenivät. Tuntuvimmin väheni kuitenkin yritysten luotonotto investointien rahoittamiseksi.

Investointien reaalinen kehitys
201538v.png
Lähde: Rosstat.


Näytä viikkokatsaus 2015/37 Näytä viikkokatsaus 2015/39