BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/38

Markkinaodotusten mukaisesti keskuspankki ei enää viime viikon kokouksessaan laskenut korkoja kuten tämän vuoden aiemmissa kokouksissaan. Keskuspankki totesi ruplan viimeaikaisen voimakkaan heikentymisen kiihdyttäneen inflaatiota ja aiheuttavan inflaatiopaineita myös tulevina kuukausina. Toisaalta Venäjän talouskehitys on ollut edelleen heikkoa ja öljyn hinnan lasku sekä epävarmuuden lisääntyminen kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla ovat voimistaneet riskejä tuotannon supistumisen syvenemisestä vähentäen inflaatiopaineita. Ohjauskorko on siten edelleen 11 %.  

Venäjän vuosi-inflaatio kiihtyi elokuussa lähes 16 prosenttiin. Keskuspankki odottaa inflaation hidastuvan vuoden kuluessa 7 prosenttiin ja arvioi 4 prosentin tavoitetason saavutettavan vuonna 2017. Yhtenä keskeisimmistä inflaatioriskeistä se näkee kansainvälisen taloustilanteen heikkenemisen. Öljyn hinnan lasku ja kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden epävarmuuden lisääntyminen aiheuttaisivat ruplalle heikentymispaineita kasvattaen samalla inflaatioriskejä. Keskuspankki arvioi kuitenkin yksityisen sektorin pääoman nettoulosvirran hidastuneen viime kuukausina, mikä vähentää ruplan heikentymispaineita. Keskuspankin ennakkoarvion mukaan ulosvirta oli tammi-elokuussa 52 mrd. dollaria, kun vaihtotase oli 51 mrd. dollaria ylijäämäinen. 

Muina inflaatioriskeinä keskuspankki mainitsee mm. mahdolliset muutokset säänneltyjen hintojen korotussuunnitelmiin vuosina 2016–17 ja budjettipolitiikan löysentämisen.


Näytä viikkokatsaus 2015/37 Näytä viikkokatsaus 2015/39